Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 12 jajek
  • pęczek ulubionych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • łyżka musztardy Dijon, ew. innej ostrej musztardy lub chrzanu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Reklama
  1. Dziesięć jajek włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 8 minut. Gdy ostygną, obierz je, drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Zioła opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj. Dodaj wraz z pozostałymi surowymi jajkami, musztardą, bułką tartą do posiekanych jajek. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  3. Zwilżonymi dłońmi uformuj 4 duże lub 8 małych podłużnych krokiecików. Panieruj je w bułce tartej wysypanej na duży płaski talerz. Na patelni rozgrzej olej, kładź krokieciki, smaż na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj z pure ziemniaczanym oraz sałatką pomidorową albo np. z sałatą z winegretem i pokrojoną w paski papryką.
Reklama
Reklama
Reklama