Herbata na różne sposoby
Herbata mrożona, wieloowocowa poncz herbaciany, czy rozgrzewająca herbatka z imbirem? Jeżeli jesteś miłośnikiem smaku i walorów zdrowotnych herbaty, to koniecznie musisz zajrzeć do naszych przepisów.

Herbata mrożona, wieloowocowa poncz herbaciany, czy rozgrzewająca herbatka z imbirem? Jeżeli jesteś miłośnikiem smaku i walorów zdrowotnych herbaty, to koniecznie musisz zajrzeć do naszych przepisów.



Warto pić herbatę, ponieważ jest bardzo zdrowa, zarówno ta czarna, jak i zielona. Niemniej jednak to zielona jest uznawana za najlepszą pod względem walorów zdrowotnych, gdyż zawiera dwukrotnie więcej utleniaczy niż herbata czarna, co oznacza, że aby cieszyć się z dobrodziejstwami płynącymi z wypicia jedne filiżanki herbaty zielonej, musimy wypić dwie filiżanki herbaty czarnej. Pijmy ją zatem kilka razy dziennie pod każdą postacią, czarną, zieloną, gorącą lub mrożoną.
[CMS_PAGE_BREAK:Poncz herbaciany]
Poncz herbaciany
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 2 szklanki mocnej herbaty,
- 1 szklanka soku ananasowego,
- 2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 szklanka białego wina półsłodkiego,
- 1 cytryna,
- 1 limonka,
- 1 pomarańcza,
- lód

Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzamy, studzimy. Owoce kroimy w plastry i wkładamy do dużego naczynia. Cytrusy zalewamy zimną herbatą, dodajemy sok ananasowy, pomarańczowy oraz wino. Całość mieszamy. Wsypujemy kilka kostek lodu.
[CMS_PAGE_BREAK:Mrożona herbata]
Mrożona herbata
Składniki potrzebne do przygotowania:
Czy wiesz, że....
Herbata hamuje rozwój nowotworów – zawarte w herbacie związki mogą zatrzymywać rozrost komórek nowotworowych- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka rumu
- kilka kostek lodu
- kawałki cytryny
- listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzamy, studzimy i schładzamy w lodówce. Dodajemy rum, cukier i kawałki cytryny. Dużą szklankę napełnić do 1/3 wysokości lodem i wlać zimną herbatę. Napój udekorować plasterkami cytryny i listkami mięty.
[CMS_PAGE_BREAK:Herbata imbirowo-pomarańczowa]
Herbata imbirowo-pomarańczowa
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 3 cienkie plasterki imbiru
- 5 cienkich plasterków pomarańczy

Sposób przygotowania:
Do filiżanki wkładamy plastry imbiru, na to plastry pomarańczy i zalewamy mocną herbatą. Herbatę można posłodzić miodem lub cukrem brązowym.
[CMS_PAGE_BREAK:Herbata wieloowocowa]
Herbata wieloowocowa
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 1 szklanka posłodzonej herbaty
- owoce (do wyboru: pomarańcze, jabłka, kiwi, truskawki)

Sposób przygotowania:
Do większego naczynia wkładamy pokrojone w plastry owoce i zalewamy świeżo zaparzoną herbatą. Przykrywamy spodeczkiem i tak parzymy wszystko przez kilka minut. Przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy do filiżanki.