Reklama

Mówi się, że ma wpływ na długowieczność, bowiem stanowi doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Ale żeby faktycznie tak korzystnie działał na nasze zdrowie, należy go odpowiednio przyrządzić.

Reklama

Otóż bakłażan ma wyjątkowy skład chemiczny, zawiera saponiny, przez co wchłania jak gąbka wszystkie płyny, w tym również tłuszcze. Jeżeli więc usmażylibyśmy go na oliwie, wchłonąłby jej tyle, że z niskokalorycznego warzywa stałby się prawdziwą bombą kaloryczną. Dlatego też bakłażan najlepszy jest z grilla. Jednak jeżeli chcemy go usmażyć lub udusić i tym samym uniknąć cholesterolowych problemów, musimy go posolić z dwóch stron, aby puścił sok, a następnie spłukać szybko wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Przed grillowaniem lub smażeniem pędzlujemy go, tzn. każdy plaster bakłażana smarujemy olejem przy pomocy pędzelka z obu stron i tak zakonserwowanego smażymy na beztłuszczowej patelni lub pieczemy na grillu.

Grillowane bakłażany

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na bakłażany z grilla:

Grillowane bakłażany z czosnkiem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bakłażana umyć, pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Posolić i skropić sokiem z cytryny, gdy puszczą sok obmyć, wysuszyć, posmarować oliwą wymieszaną z czosnkiem, posypać pieprzem. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

Bakłażany z grilla nadziewane fetą

Składniki:

  • 200 g fety,
  • 2 bakłażany,
  • 300 g malutkich pomidorków,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć bakłażany, posolić, ponownie polać wodą, osuszyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasionek i wydrążyć miąższ pozostawiając centymetr od skóry. Pokroić miąższ bakłażanowy i fetę w kosteczkę i włożyć do miseczki. Przyprawić dwiema łyżkami oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, solą, pieprzem. Pomidorki umyć, przekroić na pół i także przyprawić pozostałą połową łyżeczki oregano, szczyptą soli i cukru. Połówki bakłażanów posmarować oliwą, nałożyć do nich farsz, ułożyć pomidorki i piec na grillu.

Faszerowane bakłażany z grilla

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1 cebula
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć ze środka część miąższu, posypać solą, odstawić aż puszczą sok, ponownie opłukać, osuszyć.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ bakłażanów posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę razem z mielonym mięsem. Dodać miąższ bakłażanów i koncentrat. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Reklama

Gotowy farsz wymieszać z parmezanem, napełniać bakłażany, ułożyć na tackach do grillowania i piec na ruszcie przez 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama