Faszerowane warzywa
Farszem można nadziewać wiele warzyw, od papryki, przez cukinię, bakłażany, po pomidory. Doskonałe na obiad, ciepłą kolację, idealne na gorącą wykwintną przekąskę na przyjęcie.

Farszem można nadziewać wiele warzyw, od papryki, przez cukinię, bakłażany, po pomidory. Doskonałe na obiad, ciepłą kolację, idealne na gorącą wykwintną przekąskę na przyjęcie.

Fot. Depositphotos
Oprócz smaku, w faszerowanych warzywach najlepsze jest to, że każdy przepis można dowolnie modyfikować, tworząc w ten sposób nowe danie. Nadzienie bowiem można robić na wiele różnych sposobów, dodając mięso, ryż, kaszę, makaron, czy grzyby.
Skorzystajcie z bogactwa jesiennych warzyw i wypróbujcie kilka ciekawych przepisów na faszerowane warzywa:
[CMS_PAGE_BREAK:Faszerowana papryka]
Faszerowana papryka

Fot. Depositphotos
Papryka faszerowana kaszą kuskus
Składniki:
- 6 dużych papryk w różnych kolorach
- 10 dag kaszki kuskus
- 5 dag sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- pomidor
- oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do miseczki i zalać wodą tak, aby płyn sięgał mniej ponad poziom kaszy. Odstawić na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzyć i obrać ze skóry pomidora. Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Pomidora i fetę pokroić w kostkę. Wszystkie skladniki razem wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Paprykę rozkroić na pół wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne. Nakładać farsz do wnętrza papryki, lekko dociskając, tak by wypełniła każdy jej zakamarek. Ułóżyć papryki w naczyniu lub formie do zapiekania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35-40 minut.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
- 2 papryki
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 20 dkg pieczarek
- czosnek
- cebula
- pomidor
- ser żółty
- oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone z pokrojoną w kostkę cebulką podsmażamy chwilę na patelni teflonowej. Następnie podduszamy pieczarki pokrojone w kostkę. Mięso mieszamy z pieczarkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, pokrojonym w kostkę pomidorem (bez skóry) i startym serem.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i faszerujemy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.
Papryka faszerowana ryżem
Składniki:
- 4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
- 1 duża cebula
- 150 gram ugotowanego ryżu
- 10-15 dag świeżych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką.
Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).
[CMS_PAGE_BREAK:Faszerowana cukinia]
Faszerowana cukinia

Fot. Depositphotos
Cukinia faszerowana serem
Składniki:
- 15 dag kremowego twarożku,
- 1 jajko,
- ząbek czosnku,
- 4 cukinie (najlepiej młode),
- zioła prowansalskie,
- 4 łyżki żółtego sera do posypania,
- olej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W całości wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Po 4 minutach wyjąć. Osączyć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką część miąższu. Wymieszać miąższ z serem, jajkiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wydrążone cukinie napełniać farszem. Na koniec posypać żółtym serem. Cukinie ułóżyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i zapiekać około 10 minut w temperaturze około 180 stopni C. Cukinie zmiękną, a ser powinien być roztopiony.
Cukinia faszerowana mięsem
Składniki:
- 2-3 małe cukinie,
- 1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
- 2 papryki kolorowe,
- 30 dag pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w zalewie w kawałkach z ziołami,
- koncentrat pomidorowy,
- ketchup
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- ser żółty starty.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. Dodać pomidory w puszcze, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę ketchupu. Dusić wszystko razem kilka minut. Potrawa ma być dość gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, ew. papryką w proszku.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Obrać ze skórki (bądź nie, jeżeli ktoś woli). Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.
Cukinia nadziewana kaszą i grzybami
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 150 g ryżu
- 300 g grzybów świeżych
- 2 cebule
- oliwa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką miąższ. Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody.
Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na oliwe cebulą, smażyć mieszając ok. 10 minut.
Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi cebulą i grzybami oraz z surowym jajkiem, przyprawić do smaku.
Do każdej cukinii włożyć nadzienie. Posypać natką pietruszki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.
[CMS_PAGE_BREAK:Faszerowany bakłażan]
Faszerowany bakłażan

Fot. Fotolia
Bakłażan nadziewany mięsem mielonym
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
- mała cukinia
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 bakłażany
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
- tymianek
Sposób przygotowania:
Mięso podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz koncentrat. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory. Smażyć ok 5 min na średnim ogniu. Przyprawić soląi pieprzem i tymiankiem.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuz na pół, wydrążyć lekko łyżką, posypać solą i pieprzem. Wypełnić masą mięsną. Przełożyć do formy. Piec w temp. 200*C ok. 20 minut.
Bakłażan faszerowany ryżem i mięsem
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu,
- przyprawa curry
- sól
- 1 cebula
- olej
- 4 bakłażany
- 1/2 kg.mielonego mięsa
- pieprz czarny i ziołowy
- ostra papryka w proszku
- vegeta
- bulion drobiowy z kostki
- 1 pomidor
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do ryżu. Dodać też mięso. Składniki wyrobić, doprawić solą, pieprzem czarnym i vegeta.
Bakłażany przekroic na pół, wydrążyć środek, napełnić farszem mięsno-ryżowym. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa. Wlać szklankę bulionu i 3 łyżki oleju. Doprawić pieprzem ziołowym i papryką w proszku. Posypać łyżką posiekanej natki pietruszki. Na wierzch polozyć plastry pomidora. Tak przygotowaną potrawę włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny w tem.180 stopni. Podawać z wytworzonym sosem.
[CMS_PAGE_BREAK:Faszerowane pomidory]
Faszerowane pomidory

Fot. Depositphotos
Pomidory nadziewane fetą i krewetkami
Składniki:
- pomidory
- ryż brązowy
- krewetki
- oliwki
- ser feta
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Krewetki drobno kroimy. Ryż gotujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Z pomidorów wydrążamy środek, faszerujemy i zapiekamy w piekarniku 15 minut.
Pomidory nadziewane ryżem
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 filety anchois, odsączone i posiekane
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- cukier
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok. Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki. Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem. Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów. Pieczemy przez 15 min., od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem.
Pomidory nadziewane zielonym groszkiem i ryżem
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 15 dag ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- szklanka bulionu grzybowego
- 5 dag żółtego sera
- 10 dag gotowanej szynki
- 2 jajka
- 5 gałązek mięty
- 1 łyżka masła
- 15 dag mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Ryż zrumieniamy na oliwie. Umytą cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ryżu. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Ser ucieramy na tarce, a szynkę kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy ryż i mieszamy go ze słodzonym masłem. Do już ostudzonego wbijamy jajka, dodajemy starty ser, groszek, szynkę, miętę i przyprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszając.
Pomidory myjemy, suszymy, skrajamy wierzchy i wydrążamy. Następnie napełniamy farszem ryżowym i przykrywamy ich wierzchami. Układamy w wysmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C.
Zobacz też: Kalarepki faszerowane