Ervilhas com ovos escalfados
Ervilhas com ovos escalfados to zielony groszek z jajkami gotowanymi bez skorupek. Danie kuchni portugalskiej.

Składniki:
- 2 puszki zielonego groszku
- 4 jajka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150g bekonu
- 500g kiełbasy
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
- natka pietruszki
- liść laurowy
- 1 kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Kiełbasę i bekon kroimy w kostkę - podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę - dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Dodajemy również liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory i podsmażamy przez kilka minut. Dodajęmy wodę i kostki rosołowe, trochę soli do smaku i groszek. Woda powinna pokrywać zawartość garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy trochę cukru, by zniwelować kwaśny smak pomidorów. Formujemy małe dołki, w które wbijamy jajka, jedno jajko na osobę. Pozostawiamy na gazie pod przykryciem, do momentu ścięcia się białka.
Autor: Mycha.
Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia portugalska
1 z 5

Ervilhas com ovos escalfados
Ervilhas com ovos escalfados to zielony groszek z jajkami gotowanymi bez skorupek.
2 z 5

Ervilhas com ovos escalfados
Kiełbasę podsmażamy z boczkiem, dodajemy cebulę i czosnek.
3 z 5

Ervilhas com ovos escalfados
Dodajemy liść laurowy, natkę, pomidory i wszystko razem podsmażamy.
4 z 5

Ervilhas com ovos escalfados
Na koniec dodajemy groszek konserwowy z puszki, mieszamy.
5 z 5

Ervilhas com ovos escalfados
Robimy wgłębienia, wbijamy w nie całe jajka, przykrywamy i smażymy aż się zetną.