Jak zrobić prostą babkę dwukolorową z kakao? Sprawdź prosty przepis!
Powinna znaleźć się nie tylko od święta! Świetna babka dwukolorowa zaskoczy gości swoim wyglądem i smakiem. Polej ją lukrem lub polewą czekoladową dla wzmocnienia efektu!

Opublikowano: 08.03.2016, 07:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 30 dag mąki
- 20 dag cukru kryształu
- cukier wanilinowy
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 dag czekolady
- opcjonalnie do dekoracji: rodzynki w czekoladzie lub zwykłe bakalie
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę dwukolorową!
- Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
- Z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Do 1/3 części ciasta dodaj kakao i wymieszaj.
- Na dno foremki przełóż ciasto ciemne, a na nim rozprowadź ciasto jasne.
- Delikatnie dociśnij do dna drewnianą łopatką.
- Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy.
- Posmaruj z wierzchu rozpuszczoną czekoladą i posyp rodzynkami.
Reklama
Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:
Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis
Reklama
Reklama
Reklama