Dania z kalafiorem
Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.

Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.
Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad, a propozycji nie brakuje.
Składniki:
- kalafior - 1 sztuka
- papryka zielona - 1 sztuka

Sposób przygotowania:
Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze części a następnie sparz krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Paprykę pokrój w paski.
Szynkę pokrój w paski, cebulę w piórka – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, dodaj paprykę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż przesmażoną szynkę z warzywami. Całość zalej Fixem Knorr i posyp startymi serami. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temp. 170 st. C przez ok. 25 minut.
Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej, warto przyrządzić gęsty gładki krem kalafiorowy – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie.
Składniki:
- kalafior - 50 dekagramów

Sposób przygotowania:
Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki. Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. Miękkiego kalafiora przetrzyj. Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki.
Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając.
Zupę kalafiorową dopraw do smaku przyprawą Delikat i podawaj zaraz po ugotowaniu.
Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami. Sałatka z kalafiorem i brokułami:
Składniki:
- brokuł - 1 sztuka
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 2 opakowania

Sposób przygotowania:
Z brokuła oraz kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Wystudź.
Szynkę, ser i cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj drobno. Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz majonezem. Dodaj posiekana natkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami pietruszki
Zobacz także przepis na sałatką z kalafiora i oliwkami:
Składniki:
- kalafior - 1 sztuka

Sposób przygotowania:
Z kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj go w osolonym wrzątku – wystudź. Czosnek posiekaj drobno, kolendrę pokrój. Sos Knorr przygotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, dodaj czosnek i kolendrę – wymieszaj. Paprykę pokrój w paski. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem – gotową sałatkę przełóż do salaterki.
Najprostszy przepis na aromatyczny kalafior? Podanie go polanego masłem lub margaryną z dodatkiem czosnku i ziół.
Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!
Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiad – delikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolację – kalafior pod beszamelem, na przekąskę – kalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak!
Więcej na przepisy.pl