Reklama

Jest wyśmienitą potrawą, składającą się z prostych składników, dzięki czemu jej smak możemy bez problemu odtworzyć we własnej kuchni. W każdym rejonie Francji Coq au vin jest przyrządzana w nieco inny sposób. Jednak najważniejszą i jednocześnie podstawową różnicą między poszczególnymi wersjami jest wino, w jakim kurczak został zamarynowany, a następnie upieczony. Używa się zarówno białego, jak i czerwonego wina.
Do oryginalnego przepisu, który pochodzi z Burgundii, używa się oczywiście wytrawnego, czerwonego wina. Z kolei w Alzacji do tego dania wykorzystywany jest biały resling. Ponadto, niektóre z francuskich restauracji, zamiast wina, dodają do tej potrawy prawdziwy szampan.
Zobacz także: Kuchnie regionalne Francji
Coq au vin
Składniki:

Reklama
  • 1 kurczak
  • 1/2 butelki czerwonego wina dobrej jakości
  • 1/2l bulionu drobiowego
  • 150g szalotek lub małych cebulek
  • 200g pieczarek
  • 200g wędzonego boczku
  • 50g masła
  • kilka gałązek tymianku
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu lub garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju
  2. Podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę, pieczarki i szalotki
  3. Wszystko smażymy do zrumienienia i następnie wyjmujemy z rondla na bok
  4. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i obtaczamy w mące
  5. Do tego samego rondla wrzucamy masło, a kiedy się spieni dodajemy porcjami kurczaka i obsmażamy z obu stron
  6. Do rondla dodajemy boczek, pieczarki, szalotki, czosnek i zioła
  7. Całość zalewamy bulionem i dodajemy wino
  8. Kurczak powinien być zanurzony w płynie
  9. Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny
  10. Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatą.
Reklama

Zobacz także: Europa winem stoi

Reklama
Reklama
Reklama