Reklama

Zobacz także: Rybki na grill
Właściwie każdy z nas może wymyślić swoją własną szarmulę. Grunt, żeby znalazło się w niej trochę charakterystycznych składników, jak:

Reklama
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekana natka kolendry
  • Łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • łyżeczka chili
  • 2-3 roztarte ząbki czosnku
  • drobno posiekana cebula
  • łyżeczka kurkumy
  • trochę soli
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek, która połączy wszystkie składniki
Reklama

Wszystkie składniki bądź rozcieramy w moździerzu na jednolitą pastę bądź – jeśli nie mamy czasu – rozdrabniamy w blenderze. Na początek dajmy trochę mniej oliwy i jeśli pastą będzie zbyt zbita, dodajmy kolejną porcję.
Szarmulę przekładamy do słoika, zalewamy ją z wierzchu oliwą i zamykamy wieczko. Przechowujemy w lodówce do 1-1,5 miesiąca.

Można też użyć szarmuli od razu. Okładamy nią rybę (również w środku należy natrzeć rybę pastą), nacieramy nią drobiowe mięsa i pieczemy lub grillujemy.
Zobacz także: Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?

Reklama
Reklama
Reklama