Chorwackie desery
Wśród chorwackich specjałów szczególną uwagę warto zwrócić na desery. Tamtejsze słodkości to między innymi placianka, rozata czy strukle. Wybór jest dość duży, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Wśród potraw z tradycyjnej chorwackiej kuchni jedną z bardziej popularnych jest rozata. To deser dalmatyński, zrobiony z jajek, karmelu, mleka i gorzkiego likieru. Najczęściej jadana jest jednak placianka, czyli naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
Te mniej tradycyjne, ale równie smaczne przysmaki to między innymi burka. Przypomina ciasto francuskie, jest nadziana serem lub jabłkami, a w wersji nie na słodko z mięsem. Możemy tu skosztować także ravioli – słodkich pierożków z migdałami, likierem i cynamonem.
Zobacz także: Regiony kulinarne Chorwacji
Jako typowe desery w Chorwacji je się różnego rodzaju owoce, suszone figi, czy winogrona, a także miód. Dużą popularnością cieszą się ciasta takie jak makowce, czy orzechowce, bądź nadziewane dżemem śliwkowym. Podaje się tu także owoce w słodkim syropie, galaretki. Ciekawym pomysłem wydają się kitnikies – pigwy gotowane w galarecie.
Deser w chorwackim wydaniu to coś naprawdę pysznego. Wielość słodkich specjałów pozwala każdemu z nas odnaleźć coś właśnie dla siebie. Podczas pobytu w tym pięknym kraju oprócz podziwiania krajobrazów warto skosztować chorwackiej kuchni.
Zobacz również: Marcepan - węgierski specjał