Bruschetta z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Apetyczna przekąska prosto z Włoch: bruschetta z dynią!

Opublikowano: 11.11.2016, 05:59
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- niewielka dynia
 - łyżeczka chili w płatkach
 - oliwa z oliwek
 - bochenek chleba, najlepiej żytniego
 - 5 ząbków czosnku
 - opcjonalnie konfitura według uznania: np. z żurawiny lub wiśni
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bruschettę z dynią i konfiturą! To przekąska idealna na wiele okazji - my polecamy ją szczególnie na jesienne spotkanie ze znajomymi. Jeśli nie lubisz nietypowych połączeń smaków, zrezygnuj z konfitury! Możesz też zastąpić ją np. serem feta.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
 - Dynię przekrój, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i rozłóż na blaszce.
 - Rozgnieć czosnek i dodaj do dyni.
 
- Dodaj także sól, pieprz i chili. Skrop dynię oliwą.
 - Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka i złocista.
 - Chleb pokrój i opiekaj na patelni grillowej, aż się zezłoci.
 - Każdą grzankę posmaruj potem czosnkiem - podziel upieczone ząbki na mniejsze cząstki i rozgnieć je na kromkach.
 
Bruschetta z serem halloumi i sosem teriyaki
- Ostudź dynię, wyjmij miąższ łyżką i rozsmaruj go na grzankach.
 - Na wierzch dyni nanieś konfiturę lub ser feta, w zależności od tego, jaką kombinację preferujesz.
 
Reklama
Reklama
Reklama

