Babka z makiem - przepis
Do babki z makiem zamiast kiślu wiśniowego można dodać pomarańczowy lub truskawkowy. Spróbuj!

Opublikowano: 15.03.2013, 08:37
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki suchego maku
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 kisiel wiśniowy
Reklama
Dodatki:
- masło i mąka do foremki
Przygotowanie:
Reklama
- Margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto.
- Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, a do pozostałych po torebce kiślu.
- Foremkę do baby wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nałóż ciasto wiśniowe, potem cytrynowe, a na końcu masę z makiem.
- Wstaw babkę do piekarnika. Pieczokoło 75 minut w temp. 185 stopni do suchego patyczka. Upieczone ciasto lekko ostudź, wyjmij na kratkę. Ostudzone ciasto polukruj i udekoruj.
Reklama
Reklama
Reklama