Babka ponczowa - przepis
Babka ponczowa z bitą śmietaną i ulubionymi owocami zachwyci Twoich wielkanocncyh gości. Koniecznie ją przygotuj!
Opublikowano: 23.03.2013, 10:38
Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag masła
- otarta skórka z limonki lub cytryny
Reklama
Syrop:
- 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina lub soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- szklanka kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- ulubione owoce (np. maliny, kiwi)
- masło i mąka do foremki
Przygotowanie:
Reklama
- Masło roztop, przestudź. Drożdże wymieszaj z le- tnim mlekiem, odstaw na 10 minut. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj podrośnięte drożdże i masę jajeczną. Cały czas miksując, wlej partiami masło. Dodaj skórkę. Ciasto przykryj, odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Foremkę z kominkiem wysmaruj masłem, obsyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i ponownie odstaw na 30-40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 st., piecz 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeszcze ciepłe wyjmij. Nakłuj w kilku miejscach wykałaczką.
- Z cukru i wina ugotuj syrop i nasącz ciasto. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W wolne miejsce po kominie włóż śmietanę, wierzch obłóż owocami.
Reklama
Reklama
Reklama