Reklama

wielkanocna babka marmurkowa

fot. Fotolia

Reklama

Przepis na wielkanocną babkę marmurkową z bakaliami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Sok z ½ cytryny (lub limonki)
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek sułtanek

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko i dodać proszek do pieczenia. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
  2. Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz cukrem wanilinowym. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.
  3. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i rodzynki sułtanki, do drugiej mąkę bez kakao oraz żurawinę.
  4. Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 °C.
  5. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.
Reklama

Źródło: Materiały prasowe Appetita Domowe Sekrety/ Siesta
Zobacz także: Babka marmurkowa z majonezem

Reklama
Reklama
Reklama