Reklama

Składniki

Reklama

2 szklanki mąki

  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • migdały
  • Sposób przygotowania

    Masło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać olejek waniliowy.

    Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

    Reklama

    Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie. Po 5 min wyjąć na talerz, obsypać utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami. Po 20 min przykryć babkę pokrywką do tortów lub miską i zostawić na kilka godzin.

    Reklama
    Reklama
    Reklama