Australijska zupa z cukinii
Zupa z cukinii z wersji australijskiej? Zobacz jak ją zrobić.

Opublikowano: 27.09.2016, 13:09
Reklama
Składniki:
- duża cebula pokrojona w kostkę
 - łyżka oliwy
 - odrobina soli (najlepiej morskiej)
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - łyżka curry
 - 1 kg cukinii pokrojonej w kostkę lub plasterki (jedną zostawić do dekoracji)
 - 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
 - 1/2 szkl. ryżu białego
 - koperek
 - opcjonalnie jogurt naturalny
 
Opis przygotowania:
Do garnka na zupę wlać olej, podgrzać, wrzucić cebulę, posolić. Zeszklić. Dodać curry i smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, bulion, ryż, pieprz, zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować na wolnym przez 20 minut. Gdy ryż będzie miękki, zmiksować na gładki krem. Pozostałą jedną cukinię ze skórą pokroić w plasterki i podsmażyć. Zupę podać na talerzu z plasterkami cukinii i posypaną koperkiem. Ewentualnie można dać kleks z jogurtu , ja nie dawałam. Gdyby zupa wyszła za gęsta, wystarczy dolać bulionu lub wody. Zupa wyszła pyszna, kremowa idealna na chłodne dni. Nijaka cukinia zyskała tu niebanalny smak .
Autor: Bernika.
Reklama
Reklama
Reklama

