Argentyńskie empanady - przepis
Smaki Ameryki Południowej nie tylko zaskakują. Wypróbuj przepis na argentyńskie empanady a zakochasz się w tej kuchni!

Opublikowano: 28.01.2013, 05:26
Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 7 łyżek oleju kukurydzianego
- jajko
- 1 szkl. gorącej wody
Reklama
Na farsz:
- 45 dag wołowiny
- 1 łyżka masła
- cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oliwek
- szczypior
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- ostra papryka
- kumin
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na pół godziny.
- Podziel je na małe kawałki, uformuj z nich kule, rozwałkuj na cienkie placki.
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju i maśle. Dodaj mielone mięso, rodzynki i przyprawy, przesmaż. Podlej wodą, duś ok. 10 min. Wystudź, schłodź.
- Wymieszaj z ugotowanymi, posiekanymi jajkami, oliwkami i szczypiorem. Farszem napełniaj pierogi, zlep. Usmaż na oleju.
Reklama
Empanady można także piec. Wtedy jednak trzeba przygotować nieco inne ciasto: 1,5 szklanki mąki wsypać do miski, dodać ok. 10 dag masła i pokruszyć składniki w palcach. Stopniowo, wlewając szklankę osolonej wody, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Pozostawić je w temperaturze pokojowej przynajmniej na pół godziny. Ciasto dzielić na małe kulki i cienko je rozwałkowywać. Pierogi z farszem ułożyć w natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama