Reklama

Zupy na lato to wbrew pozorom nie tylko kultowe chłodniki, jak chłodnik z botwiny, z ogórka czy hiszpańskie gazpacho. Równie dobrze sprawdzą się lekkie zupy krem, wystarczy nie serwować ich na gorąco.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupa z groszku
  2. Zupa truskawkowa
  3. Chłodnik ogórkowy

Zupa z groszku na lato

Lekka zupa z groszku to jeden z najbardziej letnich smaków. Możesz do niej dodać inne zielone warzywa, aby podkręcić smak.

Składniki:

  • 400 g świeżego groszku (nie z puszki, ale może być mrożony),
  • 750 ml bulionu,
  • 1 cebula,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • kilka łyżek śmietanki 30%,
  • kilka garści zieleniny, np. roszponki,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie do zaserwowania: ser feta.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Najlepiej wykorzystaj do tego garnek z grubym dnem.
  3. Zalej cebulę bulionem, dodaj groszek, gotuj przez około 25 minut, aby groszek stał się miękki.
  4. Dopraw zupę z groszku pieprzem i solą.
  5. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Zabiel śmietanką.
  6. Letnią zupę z groszku podawaj z listkami roszpunki i pokruszonym serem feta.
fot. Zupa na lato - zupa z groszku/Adobe Stock, nblxer

Truskawkowa zupa na lato

Latem chętnie sięgamy też po słodkie zupy, przygotowane z owoców sezonowych.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 250 ml wody,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • kilka łyżek śmietany 18%,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj dokładnie, odsącz, pozbaw szypułek.
  2. Wrzuć truskawki do garnka, zalej wodą. Zagotuj, zdejmij z ognia - nie gotuj dłużej.
  3. Zmiksuj truskawki blenderem. Posłodź cukrem trzcinowym.
  4. Przestudzoną zupę podawaj z kleksem śmietanki i listkami mięty.
fot. Zupa na lato - truskawkowa/Adobe Stock, GreenArt

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik to bez wątpienia król lata i najpopularniejszy obiad na upalne dni - idealna zupa na lato.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe,
  • ząbek czosnku,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • trochę szczypiorku,
  • dużo posiekanego koperku,
  • 3 rzodkiewki,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce - w zależności od preferencji, wybierz drobne albo duże oczka.
  2. Czosnek obierz i rozgnieć w prasce albo drobniutko posiekaj.
  3. Czosnek dodaj do ogórka, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
  4. Zalej jogurtem naturalnym. Szczypiorek i koperek umyj, drobno posiekaj.
  5. Chłodnik schłodź w lodówce, podawaj posypany koperkiem i szczypiorkiem, a także ozdobiony plasterkami rzodkiewki.
fot. Zupa na lato - chłodnik ogórkowy/Adobe Stock, timolina
Reklama

Zobacz więcej przepisów na zupy na lato:

Reklama
Reklama
Reklama