Reklama

Zupa na sylwestra to dobry pomysł, jeśli nie decydujesz się wyłącznie na bufet w formie szwedzkiego stołu. Oprócz sylwestrowych przekąsek, dobrze zaserwować gościom coś ciepłego.

Reklama

Zupa na sylwestra - pieczarkowy krem

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 125 ml śmietany kremówki,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • olej lub masło do smażenia,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz, umyj i pokrój.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę tłuszczu. Wrzuć cebulę, czosnek i pieczarki. Duś pod przykryciem przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dopraw wszystkimi przyprawami.
  4. Zalej bulionem. Gotuj 20-30 minut na wolnym ogniu.
  5. Zupę zmiksuj blenderem, aż powstanie gładki krem. Podawaj tę zupę na sylwestra z kremówką.
zupa na sylwestra pieczarkowa

fot. Zupa na sylwestra pieczarkowa/Adobe Stock, Yulia

Zupa na sylwestra z porem i łososiem

Składniki:

  • 3 duże pory,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej lub masło do smażenia,
  • zioła prowansalskie,
  • łosoś wędzony do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Z porów odetnij białe i jasnozielone części, a także korzenie. Umyj. Pokrój na plasterki.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć pory, ziemniaki, cebulę i czosnek. Przesmaż kilka minut pod przykryciem. Dopraw przyprawami.
  5. Zalej podsmażone warzywa bulionem. Gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Gotową zupę możesz teraz zblendować (ale nie musisz).
  7. Tę zupę na sylwestra podawaj z kawałkami łososia wędzonego.
zupa na sylwestra z porem i łososiem

fot. Zupa na sylwestra z porem i łososiem/Adobe Stock, O.B.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zupy na sylwestra:

Reklama
Reklama
Reklama