Reklama

Zapiekanka jest przygotowywana na wiele sposobów. Z dodatkiem ulubionych warzyw, mięsa lub makaronu możemy stworzyć inny, zaskakujący smak za każdym razem. Zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka makaronowa z kurczakiem lub zapiekanka z bakłażanem to świetny pomysł na obiad lub kolację ze znajomymi – sprawdź nasze przepisy!

Reklama

Zapiekanka z mięsem mielonym: przepis

Oto składniki na zapiekankę z mięsem mielonym:

  • pół kilo mielonej wołowiny
  • 3 średnie marchewki
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół opakowania mrożonego groszku
  • pół kilo ziemniaków
  • łyżeczka papryki w proszku
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy mieloną wołowinę aż zbrązowieje. Dodajemy wcześniej pokrojona marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Do całości wkładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z bulionem. Wsypujemy skrobię ziemniaczaną, przyprawy i groszek. Dusimy przez około 8 minut. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i przygotowujemy puree. Do naczynia żaroodpornego przekładamy na spód przesmażone mięso wołowe z dodatkami. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: przepis

Oto składniki na zapiekankę makaronową z kurczakiem:

  • 300 gram makaronu typu penne
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średnie pory
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki białego wina
  • pół opakowania groszku
  • pierś z kurczaka
  • szklanka mleka
  • 200 gram ricotty
  • garść startego żółtego sera

Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Przecedzamy makaron i przekładamy do rondla i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane pory. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dolewamy bulion z winem. Gotujemy całość przez 10 minut do miękkości. Dosypujemy groszek dusimy jeszcze 5 minut. Przygotowane pory, pokrojoną drobno pierś z kurczaka łączymy z ricottą i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Pokrywamy startym serem. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Zapiekanka z bakłażanem : przepis

Oto składniki na zapiekankę z bakłażanem:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu z pomidorów
  • 4 bakłażany
  • 50 gram startego żółtego sera
  • świeża bazylia
  • jajko

Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy oliwę z oliwek i dokładamy pomidory zmieszane z koncentratem pomidorowym. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plastry bakłażany przez 7-8 minut. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. W naczyniu żaroodpornym układamy bakłażan razem ze startym serem i listkami bazylii. Powtarzamy czynność tworząc warstwy. Wierzch zapiekanki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 20 minut.

Reklama

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama