Reklama

Sałatki wielkanocne siostry Anastazji charakteryzuje lekkość i szybkość przygotowania. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i przygotować sos albo skropić całość oliwą. Takie sałatki idealnie sprawdzą się podczas świątecznego śniadania, ale także przez cały okres wielkanocny i wiosenny.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka śledziowa z jajkami i jabłkiem
  2. Wielkanocna sałatka z twarożkiem
  3. Wiosenna sałatka z jajkiem
  4. Sałatka wielkanocna z serkiem wiejskim

Sałatka wielkanocna siostry Anastazji z jajkami i jabłkiem

Śledzie uwielbiają towarzystwo jabłek, jajek oraz ziemniaków. W takim połączeniu smakują doskonale i na pewno zachwycą wszystkich gości podczas wielkanocnego stołu. Przygotuj je ze śledzi w oleju lub occie - wybierz te, które smakują ci najbardziej.

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 5 jajek,
  • 3 duże ziemniaki,
  • duże jabłko,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki lub skyr),
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę.
  2. Śledzie lekko opłucz pod wodą i pokrój na średnio drobne kawałki. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz jajka, a następnie dodaj jogurt, majonez i przyprawy.
  4. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj szczypiorkiem. Odstaw na minimum godzinę, aby smaki "się przegryzły".
fot. Sałatki wielkanocne siostry Anastazji/Adobe Stock, elena_hramowa

Wielkanocna sałatka siostry Anastazji z twarożkiem

Twarożek bardzo często gości na stołach podczas wiosny, a więc także świąt wielkanocnych. Najczęściej łączymy go z nowalijkami, szczególnie rzodkiewką i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 150 g półtłustego twarogu,
  • garść rukoli,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • świeży ogórek,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz na czystej ściereczce albo papierowym ręczniku.
  2. Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki, a ogórka obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę.
  3. Twarożek wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  4. Warzywa przełóż do miski, dodaj na wierzchu twaróg i dopraw całość do smaku.
  5. Wymieszaj dopiero przed podaniem.
fot. Wiosenne sałatki siostry Anastazji/Adobe Stock, Надія Коваль

Wiosenna sałatka z jajkiem

Pyszna, lekka, wiosenna sałatka siostry Anastazji to idealna propozycja na Wielkanoc. Przygotujesz ją w kilka chwil i na pewno trafisz w smakowe gusta wszystkich swoich najbliższych. Do jej wykonania najlepiej sprawdzi się długo dojrzewająca szynka, np. schwarzwaldzka.

Składniki:

  • Miks roszponki i szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g szynki,
  • mała czerwona cebula,
  • 5 rzodkiewek,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa opłucz i osusz. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, a rzodkiew na plasterki. Cebulę pokrój w krążki.
  2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
  3. Do miski wrzuć miks szpinaku i roszponki, a następnie pokrojone warzywa oraz poszarpaną szynkę.
  4. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
  5. Przygotuj sos, mieszając oliwę z sokiem z cytryny i łyżeczką wody.
  6. Polej sałatkę, a następnie dodaj ugotowane jajka.
fot. Sałatki wielkanocne siostry Anastazji z nowalijkami/Adobe Stock, weyo

Sałatka wielkanocna z serkiem wiejskim

Serek wiejski to świetny dodatek do sałatek. Jeśli nigdy nie wykorzystywałaś go w ten sposób, czas to zmienić. Po odsączeniu idealnie łączy się ze smakiem nowalijek, a także pomidorów czy papryki.

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego,
  • duża papryka,
  • duży świeży ogórek,
  • średni pomidor,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj, a serek wiejski odsącz z zalewy.
  2. Przełóż wszystkie składniki do miski, dopraw solą i pieprzem, a później ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj.
  3. Schowaj do lodówki na ok. godzinę, aby smaki mogły się "przegryźć". Podawaj na zimno, z chrupiącym pieczywem.
fot. Sałatki wielkanocne siostry Anastazji/Adobe Stock, cook_inspire
Reklama

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne sałatki:

Reklama
Reklama
Reklama