Reklama

Dania wegetariańskie dopuszczają użycie takich składników, jak jajka, miód czy nabiał. Jeśli chcesz z nich całkowicie zrezygnować, z łatwością znajdziesz zamienniki. W sklepach dostaniesz proszki, które imitują konsystencją i właściwości surowych jajek, syropy roślinne (np. z agawy) oraz roślinne jogurty i napoje. Przygotujesz z nich wiele pysznych dań obiadowych dla całej rodziny.

Reklama

Spis treści:

  1. Spaghetti z soczewicą
  2. Placki z cukinii
  3. Pad thai z tofu
  4. Bakłażan curry

Wege obiad w 15 minut: spaghetti z soczewicą

Wegetariańskie spaghetti napoli to pyszny pomysł na przygotowanie makaronu bez mięsa dosłownie w kilka chwil. Możesz dowolnie modyfikować przepis, dodając do niego ulubione zioła, przyprawy oraz warzywa. Spaghetti świetnie smakuje z cienko pokrojoną papryką, marchewką czy kukurydzą.

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • średnia marchewka,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki suchej czerwonej soczewicy,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku lub na patelni pogrzej pomidory z puszki i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Możesz też zetrzeć ją na grubych oczkach.
  2. Dodaj soczewicę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut. Kiedy soczewica zmięknie, dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.
  3. Zwiększ ogień na średni i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż sos się zredukuje i stanie się gęsty.
  4. Jeśli trzeba, dopraw do smaku sola i pieprzem.
  5. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż na talerze.
  6. Polej gotowym sosem i udekoruj świeżymi ziołami.
fot. Wege obiad w 15 minut: spaghetti z soczewicą/iStock, NRuedisueli

Wege obiad w 15 minut: placki z cukinii

Placki z cukinii są szybkie i pożywne, a dodatkowo lekkie i smakują wszystkim. Możesz dodać do masy ulubione warzywa, a całość podać z ulubionym sosem - świetnie sprawdzi się pieczarkowy lub tzatziki.

Składniki:

  • średnia cukinia,
  • mała cebula,
  • jajko (lub wegański zamiennik),
  • 80-100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, przełóż do miski. Dodaj sól i odstaw na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie drobno posiekaj cebulę (lub też zetrzyj na tarce) i przygotuj wybrany sos.
  3. Odlej wodę, którą puściła cukinia, a następnie dodaj do niej cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodaj też odrobinę oleju.
  4. Dodaj także mąkę - najpierw mniejszą ilość. Wymieszaj całość. Porcję masy wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż kilka minut z każdej strony.
  5. Jeśli w trakcje masa stanie się bardziej wodnista, dodaj do niej mąkę.
  6. Placki po usmażeniu przełóż na talerze, udekoruj wedle uznania i podaj z sosem.
fot. Wege obiad w 15 minut: placki z cukinii/iStock, iko636

Wege obiad w 15 minut: pad thai z tofu

Azjatycki pad thai możesz przygotować na wiele sposobów - z kurczakiem, krewetkami lub tofu. Propozycja ta sprawdzi się nie tylko na rodzinny obiad, ale także większe spotkania z bliskimi.

Składniki:

  • 2 porcje makaronu ryżowego,
  • kostka tofu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • duża marchewka,
  • czerwona papryka,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz,
  • jajko (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub posiekaj w drobne paseczki. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do miski z mąką ziemniaczaną. Dokładnie obtocz i odstaw na chwilę.
  3. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i resztę warzyw (poza szczypiorkiem).
  4. Smaż kilka minut, a w tym czasie dokładnie oddziel tofu od mąki (najlepiej przy pomocy sitka).
  5. Wrzuć na patelnię i od razu dodaj sos sojowy. Wymieszaj energicznie. Smaż na małym ogniu, a w tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  6. Kiedy się ugotuje, odcedź i od razu przełóż do patelni (nie przelewaj wodą).
  7. Jeśli używasz jajka, dodaj je teraz i od razu zamieszaj, aby obtoczyło wszystkie składniki.
  8. Dopraw do smaku i przełóż pad thai na talerze. Przed podaniem polej sokiem z cytryny lub limonki i posyp posiekanym szczypiorkiem.
fot. Wege obiad w 15 minut: pad thai/iStock, MEDITERRANEAN

Wege obiad w 15 minut: bakłażan curry

Dania z curry to pyszny klasyk kuchni indyjskiej, a w wersji wege najlepiej smakuje z bakłażanem lub kalafiorem. Podaj go z ryżem lub kaszą oraz ze świeżymi ziołami - idealnie nada się do tego świeża natka pietruszki lub kolendry.

Składniki:

  • bakłażan,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 200 g jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżka curry.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt lub mleko kokosowe wyjmij i ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z niewielką ilością soli i odstaw na kilka minut.
  3. Na patelni podgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bakłażana.
  4. Smaż ok. 5-10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszaj.
  5. W miseczce wymieszaj jogurt kokosowy, przecier i curry. Dodaj do patelni i od razu zacznij energicznie mieszać.
  6. Zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż kilka chwil. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj z kaszą lub ryżem oraz świeżymi ziołami.
fot. Wege obiad w 15 minut: bakłażan curry/iStock, haoliang
Reklama

Zobacz także inne pomysły na wege obiad:

Reklama
Reklama
Reklama