Reklama

Stosując lekkostrawną dietę warto urozmaicić ją o warzywa gotowane na parze, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Pieczone w piekarniku lub grillowane doskonale komponują się z pieczoną wołowiną lub drobiem. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na aromatyczne warzywa!

Reklama

Warzywa na grilla

Oto składniki na warzywa z grilla:

  • 2 papryki
  • dynia
  • 2 średnie cukinie
  • bakłażan
  • 5-6 pieczarek
  • średnia cebula
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić warzywa z grilla?

Paprykę dokładnie myjemy i wydrążamy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię dzielimy na 5 cm krążki. Pieczarki obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. Cebulę rozkrawamy i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę i oprószamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek. Przekładamy do folii aluminiowej i dorzucamy rozmaryn. Pieczemy całość w pakunku foliowym nakłutym widelcem. Pieczemy na rozgrzanej kratce grilla przez 25 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale komponują się z pieczonym mięsem.

Warzywa na parze

Oto składniki na warzywa na parze:

  • łyżka masła
  • czosnek
  • starta skórka z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • brokuły
  • marchewki
  • kalafior

Jak zrobić warzywa na parze?

Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy razem z masłem i starta skórką z limonki. Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie przemywamy pod bieżącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w słupki lub talarki. Nacieramy warzywa solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Na koniec polewamy masłem z dodatkami. Tak przygotowane warzywa są doskonałym dodatkiem do gotowanego mięsa lub samodzielne danie dietetyczne.

Pieczone warzywa

Oto składniki na pieczone warzywa:

  • dynia piżmowa
  • 3 papryki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pieczone warzywa?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Dynię piżmową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę wydrążamy. Ziemniaki obieramy i tniemy w plasterki. Cebulę przekrawamy w pół i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posypujemy szczyptą soli i pieprzem. Układamy między warzywami gałązki tymianku. Całość pieczemy przez 40 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego i drobiu.

Reklama

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama