Reklama

Szybkie przekąski na imprezę możesz przygotować naprawdę niskim kosztem, a jednocześnie zachwycić swoich gości. Oprócz (lub zamiast) chipsów, paluszków czy popcornu możesz podać pyszne mini-kanapeczki inspirowane włoską bruschettą, ciepłe "ciasteczka" ze szpinakiem i fetą albo popularne parówki w cieście.

Reklama

Spis treści:

  1. Parówki w cieście francuskim
  2. Kanapeczki z warzywami
  3. Tost na ciepło z dodatkami
  4. Paszteciki ze szpinakiem

Tania przekąska na imprezę: parówki w cieście francuskim

Ta tania przekąska króluje niemal na każdej imprezie. Jest nie tylko budżetowa, ale także wyjątkowo łatwa do przygotowania i zazwyczaj smakuje wszystkim. Doskonale smakuje z ketchupem, sosem serowym albo dipem typu salsa.

Składniki:

  • parówki,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • sezam (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie wyłóż na blat i lekko rozwałkuj, a następnie podziel na paski. Najłatwiej zrobisz to radełkiem do pizzy.
  • Ilość pasków będzie odpowiadać ilości parówek.
  • Posyp ciasto solą i pieprzem, a następnie każdy pasek weź i owiń dookoła parówki w taki sposób, aby z jednej i drugiej strony lekko wystawała.
  • Ciasto posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem (jeśli używasz).
  • Wstaw do piekarnika (220 stopni) na ok. 15-20 minut.
  • Podawaj na ciepło.
fot. Tania przekąska na imprezę: parówki w cieście/Adobe Stock, noirchocolate

Szybkie i tanie przekąski na imprezę: kanapeczki z warzywami

Kanapeczki to zawsze świetny pomysł na przekąskę, zarówno na imprezach dla najmłodszych, jak i szalonej zabawie sylwestrowej. Do ich przygotowania możesz wykorzystać to, co akurat masz w domu - ogranicza cię tylko wyobraźnia!

Składniki:

  • 2 długie bagietki,
  • 2 buraki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • rukola lub dowolna inna sałata,
  • opcjonalnie serek sałatkowy typu feta.

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokrój pod kątem na kanapeczki, a następnie podpiecz je krótko w piekarniku.
  2. Miękkie masło wymieszaj z ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę albo posiekanym drobno czosnkiem.
  3. Posmaruj podpieczone bagietki, ułóż sałatę oraz bardzo cienkie plasterki buraków (1-2 na kanapeczkę).
  4. Całość posyp pokruszoną fetą oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli masz w domu oliwę, możesz dodatkowo lekko skropić je z wierzchu.
  5. Gotowe kanapeczki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.
fot. Szybkie i tanie przekąski na imprezę: kanapeczki/Adobe Stock, Maksim Shebeko

Tania przekąska na imprezę: tost na ciepło z dodatkami

Tost, który imituje nieco popularną w jesienno-zimowym okresie kanapkę drwala, a jednocześnie jest jego zdrowszą domową wersją, to idealny pomysł na dużą przekąskę. Idealnie sprawdzi się na początku imprezy jako ciepłe danie na start.

Składniki:

  • razowy chleb tostowy,
  • wędlina drobiowa,
  • dowolna sałata,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • ok. 200 g żółtego sera w kostce,
  • dżem żurawinowy lub specjalne powidła do mięs,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb tostowy upiecz na kratce w piekarniku. Powinien być chrupiący, ale nie spalony. Możesz też zrobić to w tosterze, jeśli go posiadasz.
  2. Na talerzu połóż jedną kromkę, ułóż na niej sałatę, wędlinę, cienkie plasterki sera (2-3 na kanapkę), ogórki, dżem oraz ponownie wędlinę.
  3. Całość przykryj drugą kromką i lekko dociśnij. Zabezpiecz całość długą wykałaczką.
  4. Podawaj, dopóki chleb jest jeszcze w miarę ciepły.
fot. Tania przekąska na imprezę: tost na ciepło/Adobe Stock, happy_lark

Szybkie i tanie przekąski na imprezę: francuskie paszteciki ze szpinakiem

Ciasto francuskie jest niekwestionowanym królem wszystkich imprezowych przekąsek. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a w połączeniu ze szpinakiem i serkiem sałatkowym stworzy doskonałą propozycje na imprezę.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego lub w brykietach),
  • 130 g serka sałatkowego typu feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Dodaj szpinak, zmniejsz ogień i podsmażaj pod przykryciem, aż cały się rozmrozi i rozpadnie.
  3. Odstaw z ognia i przestudź. Nie musi być zimny, ale nie powinien być też gorący.
  4. Do wystudzonego szpinaku dodaj serek oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  5. Ciasto francuskie rozłóż na blacie i podziel na dwie części, krojąc wzdłuż dłuższego boku. Powstaną dwa długie i wąskie prostokąty.
  6. Na połowę każdego z nich wyłóż płasko farsz (znów wzdłuż dłuższych boków), a następnie przykryj niepokrytą farszem częścią. Tak powstanie spłaszczony rulon.
  7. Następnie pokrój ciasto na paszteciki, ułóż na blasze i każdy z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  8. Wstaw do piekarnika (220 stopni) i piecz przez ok. 20 minut.
fot. Tania przekąska z ciasta francuskiego: paszteciki ze szpinakiem/Adobe Stock, O.B.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na imprezowe przekąski:

Reklama
Reklama
Reklama