Masz niespodziewanych gości i zero słodkości w domu? Oto szybkie i tanie ciasta do kawy, które uratują twoje popołudnie z bliskimi
Tanie i ekspresowe ciasto do kawy przygotujesz z kilku składników, które na pewno masz w domu albo szybko dokupisz je w osiedlowym sklepiku. Jeśli masz niespodziewanych gości i chcesz podać im coś słodkiego do kawy, postaw na szybki sernik bez spodu, lekkie brownie albo klasyczny i szybki placek z jabłkami. To ekspresowe ciasta z niedrogich składników, które zrobisz w kilka chwil.

Ekspresowe, tanie ciasto do kawy to coś, co możesz przygotować nawet w kilkanaście minut. Wystarczy, że połączysz wszystkie potrzebne składniki w jednolitą masę, przelejesz do formy, upieczesz i gotowe! Zobacz te pyszne przepisy i zaskocz swoich gości, którzy zaskoczyli cię wcześniej niezapowiedzianą wizytą.
Spis treści:
Ekspresowe ciasto do kawy z jabłkami
Klasyczne ciasto z jabłkami możesz przygotować w kilka chwil. Gotowy wypiek jest puszysty i idealnie słodki, dzięki czemu doskonale komponuje się z gorącą aromatyczną kawą, herbatą czy lekką nalewką owocową.
Składniki:
- 5 jabłek,
- 130 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 100 ml oleju,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę lub cienkie plastry. Obtocz kawałki jabłek w niewielkiej ilości mąki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj olej, jajka oraz cukier zwykły i wanilinowy.
- Całość zmiksuj na gładki, średniogęsty płyn.
- Przelej masę do formy wysmarowanej tłuszczem i dodaj kawałki jabłek.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 40-50 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną albo lodami.

Szybkie ciasto do kawy: sernik bez spodu
Klasyczny sernik z wiaderka wymaga przygotowania spodu, ale w tym przepisie całkowicie pomijasz ten etap! Możesz przygotować naprawdę pyszny sernik bez konieczności czekania, aż wstępnie podpiecze się spód.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 200 g cukru,
- 6 jajek,
- 100 g miękkiego masła lub margaryny,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- po 40 g mąki pszennej i ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Masło lub margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i wanilinowym. Powinna powstać puszysta masa.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich lub średnich obrotach.
- Porcjami dodawaj ser, cały czas miksując. Następnie przesiej obie mąki i całość dobrze wymieszaj mikserem lub szpatułką.
- Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą, sztywną masę i delikatnie dodaj do sera.
- Przełóż całość na blachę wysmarowaną tłuszczem i wstaw do piekarnika na godzinę, a następnie studź przy uchylonych drzwiczkach.
- Podawaj sernik na ciepło z dodatkiem cukru pudru, świeżych owoców albo lodów.

Tanie ciasto do kawy: szybkie brownie
Czekoladowe brownie to nie tylko ekspresowy, ale i tani przepis na pyszne ciasto do kawy. Zrobisz je dosłownie w kilka chwil i możesz dowolnie udekorować, np. mrożonymi owocami, lodami czy sporym kleksem z bitej śmietany.
Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady,
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 50%),
- 180 g margaryny (lub masła),
- 3 duże lub 4 mniejsze jajka,
- 200 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z margaryną lub masłem. Powinna postać gładka, kremowa masa kakaowa.
- Piekarnik nastaw na 160-170 stopni.
- Do miski wbij jajka i lekko rozkłóć widelcem albo trzepaczką. Dodaj cukier i lekko wystudzony sos czekoladowy.
- Całość wymieszaj i do środka przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką i przelej masę do formy.
- Piecz ok. 40 minut. Ciasto może lekko popękać z wierzchu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Szybkie i tanie ciasto na niedzielę do kawy: chlebek bananowy
Chlebek bananowy to prawdziwe ciasto z niczego. Możesz je przygotować raz-dwa wtedy, kiedy masz niespodziewanych gości, ale też kiedy widzisz, że banany zaczynają lekko przejrzewać. Miękkie i słodkie idealnie sprawdzą się do przygotowania masy.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 150 g cukru,
- jajko,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 ml oleju,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem albo zblenduj. Dodaj jajko, cukier oraz olej. Całość dobrze wymieszaj.
- Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Całość wymieszaj lub zblenduj i przelej masę do keksówki.
- Piecz ok. godzinę do suchego patyczka.
- Podawaj z cukrem pudrem.
- Wskazówka: do masy możesz dodać rodzynki, kawałki czekolady albo ulubione orzechy.

Zobacz także inne pomysły na ciasta do kawy: