Reklama

Szpinak jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe. To warzywo stanowi bogate źródło białka, witamin, błonnika, a także soli mineralnych. Szpinak można jeść surowy, gotowany, duszony, smażony lub pieczony. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie - istnieje cała masa przepisów na potrawy ze szpinakiem. Najpopularniejsze z nich to choćby makaron ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem, sałatka ze szpinakiem czy zapiekanka ze szpinakiem. Na dole strony znajdziecie aż 103 przepisy!

Przepis na szpinak zapiekany z jajkiem

Oto składniki na szpinak zapiekany z jajkiem:

  • 45 dag mrożonego szpinaku w liściach,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 10 dag sera typu lazur,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • pieprz biały,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 jajka.

Jak przyrządzić szpinak zapiekany z jajkiem? Na maśle podduś rozmrożony szpinak oraz posiekany czosnek. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Połącz z kostkami sera, pokrojonymi w paski pomidorami.

Cztery średnie kokilki wysmaruj masłem, wyłóż chlebem tostowym (bez skórki). Nałóż porcje szpinaku, wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni C, aż białko jajka się zetnie.

Przepis na pierogi ze szpinakiem i ricottą

Oto składniki na pierogi ze szpinakiem:

Na ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • duża szczypta soli,
  • bardzo gorąca woda

Na nadzienie:

  • 40 dag mrożonych (lub świeżych) liści szpinaku,
  • 25 dag ricotty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem? Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto na pierogi. Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj
ściereczką. Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem. Chwilkę przestudź, dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.

Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi ze szpinakiem. Gotowe ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Podawaj gorące, polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Oto składniki na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem:

Na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki mleko,
  • łyżka oliwy,
  • olej i masło do podsmażenia

Na farsz:

  • filet z piersi kurczaka,
  • 14 dag świeżych liści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • curry.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem? Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj na gładką masę i usmaż. Wyłóż na talerz pod przykryciem. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.

Szpinak opłucz, przebierz listki i pokrój je na drobne kawałki. Dodaj do cebuli i czosnku, smaż przez 8-10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę. Mięso pokrój w drobną kostkę, usmaż na oliwie z dodatkiem pieprzu cayenne i curry. Gdy mięso się usmaży, dorzuć je do szpinaku i wymieszaj.
Porcje przygotowanego farszu układaj na naleśnikach i zawijaj w koperty. Podsmaż na oleju wymieszanym z łyżką masła.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Poniżej znajdziesz jeszcze 103 przepisy ze szpinakiem:

Reklama
Reklama
Reklama