Reklama

Idealne śniadanie na Dzień Mamy nie musi być perfekcyjnie podane, ale koniecznie musi być przygotowane z sercem. Jeśli chcesz podziękować Mamie za wszystko, co dla ciebie robi, możesz przygotować jej pyszny poczęstunek na słodko lub słono – zobacz, jak to zrobić.

Reklama

Spis treści:

  1. Jajka w awokado
  2. Naleśniki ze skyrem i owocami
  3. Wiosenne kanapki
  4. Szybkie placuszki bananowe

Śniadanie na Dzień Mamy: jajka w awokado

To doskonały sposób na pyszne śniadanie z awokado. To także łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa, która zachwyci mamę i wszystkich pozostałych członków rodziny. Przygotuj więc porcję dla wszystkich.

Składniki na jedną porcję:

  • jajko,
  • połówka awokado,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • 2 szt. suszonych pomidorów,
  • szczypta mielonego czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypiorek,
  • plaster szynki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Awokado lekko wydrąż, a miąższ przełóż do miseczki. Najlepiej, jeśli awokado jest już dojrzałe i miękkie.
  2. Do wydrążonej połówki awokado wbij bardzo ostrożnie jajko – żółtko nie powinno się rozlać.
  3. Następnie posyp solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  4. Suszone pomidory posiekaj i ostrożnie ułóż na jajku. Jeśli chcesz, możesz to samo zrobić z szynką.
  5. Tak przygotowane awokado włóż do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż całe białko się zetnie. W tym czasie wydrążony miąższ z awokado rozgnieć widelcem, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami oraz sokiem z cytryny.
  6. Przełóż na talerz, obok ułóż awokado z jajkiem i całość udekoruj szczypiorkiem - to efektowne śniadanie na Dzień Mamy.
śniadanie na Dzień Mamy jajka w awokado

fot. Jajka w awokado/Adobe Stock, Ruslan Mittin

Śniadanie na Dzień Mamy: naleśniki ze skyrem i owocami

Naleśniki to szybki i prosty sposób na poranny posiłek. Są sycące, a z odpowiednimi dodatkami – także zdrowe. Takie śniadanie na Dzień Mamy dobrze jest podać z aromatyczną kawą lub kakao. Możesz wykorzystać także jadalne kwiaty do dekoracji.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki gazowanej wody,
  • szczypta soli,
  • cukier wanilinowy (opakowanie),
  • 2 łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj sól i całość wymieszaj.
  2. Dodaj mleko oraz jajka i wymieszaj mikserem albo trzepaczką. Masa powinna być gładka i średniogęsta.
  3. Następnie dodaj cukier zwykły i wanilinowy. Następnie ostrożnie wlej wodę. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości masła lub oleju.
  5. Skyr wymieszaj delikatnie z łyżeczką cukru. Nakładaj na naleśniki i składaj każdy z nich na cztery.
  6. Na wierzchu ułóż dowolne owoce (truskawki, banany, gruszki, etc.), a całość polej miodem.
śniadanie na Dzień Mamy Naleśniki

fot. Naleśniki ze skyrem/Adobe Stock, mizina

Śniadanie na Dzień Mamy: wiosenne kanapki

Kanapki to prosty sposób na przygotowanie pysznego, świeżego śniadania na Dzień Mamy na słono. Możesz wykorzystać dowolne składniki i zachwycić mamę kreatywnością.

Składniki:

  • bagietka,
  • żółty ser,
  • dowolna wędlina,
  • mieszanka sałat,
  • suszone pomidory,
  • papryka,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę przekrój na dowolną ilość części, a następnie każdą z nich wzdłuż. Możesz je delikatnie podpiec w piekarniku lub podgrzać na suchej patelni.
  2. Przygotuj sos, mieszając miód, musztardę oraz przyprawy z odrobiną wody lub soku z cytryny.
  3. Połowę sosu rozłóż na spodniej części bagietki. Następnie ułóż warzywa, ser, wędlinę i ugotowane, pokrojone w plastry jajko w dowolnej kolejności.
  4. Całość polej pozostałym sosem, przykryj sałatą i dociśnij drugą połówką bułki.
śniadanie na Dzień Mamy kanapki

fot. Wiosenne kanapki/Adobe Stock, fahrwasser

Śniadanie na Dzień Mamy: szybkie placuszki bananowe

Placuszki bananowe to lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako śniadanie na Dzień Mamy. Wystarczy tylko kilka składników, a smak jest niesamowity. Takie placuszki sprawdzają się idealnie także jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • duży banan,
  • jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka miodu,
  • pół szklanki kaszy manny.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do misy blendera, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
  3. Smaż placuszki kilka minut z każdej strony.
  4. Przełóż na talerz, udekoruj owocami, listkami mięty i polej całość miodem.
śniadanie na Dzień Mamy placuszki bananowe

fot. Placuszki bananowe/Adobe Stock, MSPhotographic

Czy wiesz, że wykorzystując do Auchan Direct kod rabatowy, codzienne zakupy z dostawą do domu możesz zrobić taniej?


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama