5 przepisów na smardze w śmietanie, z makaronem i z jajkiem
Smardze to wiosenne grzyby, które są niezwykle aromatyczne. Najpopularniejszym przepisem jest ten na sos śmietanowy, ale równie pyszna jest jajecznica. Przeczytaj 5 najlepszych przepisów na dania ze smardzami!

Smardze rozpoczynają sezon na grzybobranie. Można je znaleźć w lasach, sadach, na działkach, a nawet w ogródkach. Łatwo je rozpoznać: główka ma charakterystyczną ażurową budowę, a w kształcie przypomina stożek.
Smardze są niezwykle aromatyczne, dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Możesz przygotować z nich sos śmietanowy i podać do mięsa lub klusek, pyszne risotto albo makaron, albo podać na śniadanie - w formie omletu lub jajecznicy. Przedstawiamy 5 topowych przepisów na dania ze smardzami.
Spis treści:
- Sos ze smardzów
 - Makaron ze smardzami
 - Risotto ze smardzami
 - Omlet ze smardzami
 - Jajecznica ze smardzami
 
	Przepis na sos ze smardzów
Składniki:
- 500 g smardzów,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 100 ml słodkiej śmietanki,
 - świeży koperek do podania,
 - łyżka soku z cytryny,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Smardze dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie opłucz.
 - Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i zeszklij.
 - Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dorzuć ugotowane grzyby i smaż kilka minut. Zalej całość śmietanką i duś przez 10 minut.
 - Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Dopraw smardze solą i pieprzem.
 
	Przepis na makaron ze smardzami
Składniki:
- 300 g makaronu,
 - 20 smardzów,
 - 2 szalotki,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - natka pietruszki do podania,
 - 50 ml śmietanki kremówki,
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
 - 1/2 łyżeczka suszonego estragonu,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
 - Smardze dokładnie oczyść i opłucz.
 - Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i grzyby. Smaż, aż cebulka się zeszkli.
 - Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i estragonem. Całość zalej śmietanką. Podawaj z makaronem. To jeden z tych przepisów na smardze, które pokochają wszyscy domownicy.
 
	Przepis na risotto ze smardzami
Składniki:
- 200 g ryżu arborio,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki masła,
 - 20 smardzów,
 - 1 l bulionu warzywnego,
 - garść suszonych grzybów np. podgrzybków,
 - 100 ml białego wytrawnego wina,
 - gałązka świeżego tymianku,
 - 50 g parmezanu,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój na plasterki.
 - Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
 - W garnku podgrzej bulion (musi być gorący, gdy będziesz dodawać go do ryżu).
 - Dodaj na patelnię ryż i smaż przez kilka minut. Wlej wino i gotuj kolejnych kilka minut, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu.
 - Dodaj smardze przekrojone na pół i suszone grzyby. Wlewaj stopniowo bulion - poczekaj, aż poprzednio dodana porcja zostanie wchłonięta.
 - Gdy wykorzystasz cały bulion, dodaj sól, pieprz i parmezan.
 - Risotto ze smardzami podawaj ze świeżym tymiankiem.
 

	Przepis na omlet ze smardzami
Składniki:
- 4 duże jajka,
 - 1/2 cebuli,
 - kilka smardzów,
 - szczypiorek do podania,
 - 1 łyżka masła,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Grzyby oczyść i pokrój wzdłuż na pół.
 - Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, posól lekko, a gdy zacznie się przysmażać, dodaj grzyby. Smaż razem kilka minut.
 - Jajka wybij do miski i roztrzep. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Masę jajeczną wlej na patelnię. Gdy dół się zetnie, przełóż omlet na drugą stronę.
 - Omlet podawaj od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem.
 
	Przepis na jajecznicę ze smardzami
Składniki:
- 50 g suszonych smardzów,
 - 8 jajek,
 - 1 łyżka masła,
 - 1/2 cebuli,
 - szczypta słodkiej papryki,
 - szczypiorek do podania,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Smardze opłucz, osącz i pokrój w kawałki.
 - Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
 - Po kolei wbijaj jajka i wymieszaj całość. Dopraw solą, pieprzem i papryką i dodaj grzyby.
 - Wymieszaj całość.
 - Jajecznicę ze smardzami podawaj natychmiast oprószoną szczypiorkiem.
 
Więcej przepisów na grzyby:

