Reklama

Do przygotowania pysznej sałatki z jajkiem nie potrzebujesz wielu składników i możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce. To szybki sposób na stworzenie idealnej przekąski lub dodatku do obiadu.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka z jajkiem i awokado
  2. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
  3. Sałatka z pieczarkami i jajkiem
  4. Sałatka z buraków i jajek
  5. Sałatka z brokułem i jajkiem
  6. Sałatka z pora i jajka

Sałatka z jajkiem i awokado

Nie wiesz, co zrobić z awokado? Wykorzystaj je do przygotowania pysznej i pożywnej sałatki jajecznej. Świetnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie albo podwieczorek na słono.

Składniki:

  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,
  • awokado,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • roszponka lub rukola,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka po wystudzeniu przekrój na połówki lub ćwiartki. Pomidorki umyj i również pokrój,
  2. Zieleninę umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pomidorki oraz pokrojone na kawałki awokado.
  3. Całość wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  4. Polej gotową sałatkę, a na wierzchu ułóż jajka. Dopraw jeszcze lekko z wierzchu.
  5. Podawaj od razu.
fot. Sałatka z jajkiem i awokado/Adobe Stock, timolina

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Jajka lubią towarzystwo tuńczyka i łososia, dlatego jeśli szukasz przepisu na szybką sałatkę, wykorzystaj właśnie te składniki. Dodaj do tego aromatyczne przyprawy oraz domowy dressing. Wyśmienity smak i pożywna przekąska gwarantowane.

Składniki:

  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 małe puszki tuńczyka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • miks sałat,
  • czerwona cebula,
  • garść zielonych oliwek,
  • ogórek,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • opcjonalnie makaron.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź i pokrój na połówki. Pomidorki umyj i również pokrój.
  2. Cebulę pokrój w piórka lub krążki. Do miski wrzuć umyty i osuszony miks sałat oraz pomidorki i oliwki.
  3. Dodaj poszarpanego tuńczyka, cebulę i pokrojonego w plasterki ogórka (ze skórką).
  4. Na koniec dodaj jajka, dopraw i polej całość olejem. Wymieszaj.
  5. Możesz dodatkowo wymieszać gotową sałatkę z makaronem. Sprawdzi się np. penne lub kokardki.
fot. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem/Adobe Stock, vaaseenaa

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Jajko i pieczarki to często nieodzowny element szybkiego śniadania na ciepło. Możesz stworzyć z nich jajecznicę lub wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki, która idealnie sprawdzi się m.in. jak przekąska na imprezę.

Składniki:

  • 2-3 ugotowane na twardo jajka,
  • garść drobnego makaronu (np. orzo, pipe rigate, gnocchetti),
  • 200 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka po ostudzeniu rozgnieć widelcem.
  2. Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na odrobinie oleju lub masła z pokrojoną w kostkę cebulą.
  3. Dodaj do jajek, połącz z majonezem i przyprawami.
  4. Na koniec wymieszaj z ugotowanym makaronem, udekoruj natką pietruszki i dopraw do smaku.
fot. Sałatka z pieczarkami i jajkiem/Adobe Stock, Anzhela

Sałatka z buraków i jajek

Buraki i jajka możesz połączyć w taki sposób, aby przygotować sałatkę na wzór włoskiego carpaccio. Buraki doskonale smakują na surowo, dlatego nie musisz poddawać ich żadnej obróbce cieplnej.

Składniki:

  • duży burak + garść liści,
  • 2-3 jajka,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki miodu,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na pół lub w ćwiartki. Buraka umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Botwinę również umyj i osusz.
  3. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i polej mieszanką oliwy oraz miodu.
  4. Całość dopraw do smaku.
fot. Sałatka z buraka i jajek/Adobe Stock, Sea Wave

Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatkę z brokułem i jajkiem możesz wykorzystać jako lekką i szybką kolację albo ciekawy dodatek do klasycznego obiadu. Kluczowym składnikiem jest tutaj nietuzinkowy sos, którego smak na pewno zachwyci wszystkich.

Składniki:

  • brokuł,
  • 2-3 jajka,
  • ulubiona zielenina,
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka octu.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły krótko podgotuj w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
  2. Przełóż je do miski i połącz z ugotowanymi, pokrojonymi jajkami, sałatą i kukurydza.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. W rondelku rozpuść masło, a kiedy lekko przestygnie, połącz je z octem i taką mieszanką polej sałatkę.
fot. Sałatka z brokułem i jajkiem/Adobe Stock, O.B.

Sałatka z pora i jajka

Sałatka z pora idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, a także jako przekąska na imprezy i spotkania rodzinne. Jest prosta i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,
  • kawałek pora (ok. 6-7 cm),
  • łyżeczka masła,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 100 g wędliny,
  • sól i pieprz,
  • pestki słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki.
  2. Pora podsmaż na maśle, a kiedy się zrumieni, połącz z jajkami i dobrze wymieszaj.
  3. Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Całość wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku i dodaj pestki słonecznika.
  4. Sałatka dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
fot. Sałatka z pora i jajka/Adobe Stock, gkrphoto
Reklama

Zobacz też inne pomysły na sałatkę z jajek:

Reklama
Reklama
Reklama