RUKOLA: sałatka z rukolą, rukola przepisy, pizza z rukolą i inne
Rukola ze względu na swój specyficzny smak, świetnie podkręca smak wielu potraw. Zobacz przepisy!

Rukola, zwana też rokiettą siewną, cieszy się bardzo dużą popularnością. Ze względu na swój specyficzny, lekko ostry smak, bywa używana nawet jako zamiennik pieprzu. Rukola jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej używa się jej jako składnik sałatek, dodatek do pizzy lub makaronu, a także podstawę pesto. Pesto z rukoli jest bardziej pikantne niż to przygotowywane z bazylii.
Przepis na sałatkę z rukolą
Oto składniki na sałatkę z rukolą:
- opakowanie rukoli,
- pomarańcza,
- 15 truskawek
Na sos:
- ząbek czosnku,
- łyżka octu winnego,
- 2 łyżki wody,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oliwy.
Jak zrobić sałatkę z rukolą i owocami? Ząbek czosnku posiekaj. Wszystkie składniki sosu do sałatki włóż do słoiczka, zakręć, potrząśnij i odstaw na 30 minut. Sos powinien być pieprzny, słodkawy i kwaskowy. Rukolę opłucz i osusz. Z cząstek pomarańczy usuń błonki i pokrój na nieduże kawałki. Truskawki opłucz i odszypułkuj. Małe pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Wszystkie składniki z rukolą włóż do salaterki i polej sosem. Przed podaniem posyp danie grubo zmielonym pieprzem.
Przepis na pizzę z rukolą
Oto składniki na pizzę z rukolą:
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- łyżeczka soli,
- 300 ml letniej, przegotowanej wody,
- 4 dag świeżych drożdży,
- płaska łyżeczka cukru,
- 100 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
- pęczek rukoli,
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych,
- 8 pokrojonych suszonych pomidorów,
- 20 dag serka ricotta,
- 4 duże kapary,
- 2 pokrojone świeże pomidory bez skóry,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżki małych kaparów z zalewy
Sos pomidorowy:
- 200 ml drobno pokrojonych pomidorów,
- 50 ml oliwy,
- 2 roztarte ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić pizzę z rukolą? Wszystko zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże i cukier zalej 200 ml wody, wymieszaj, odstaw na 10 minut. W mące z solą zrób dołek, wlej oliwę i zaczyn. Wymieszaj, dodając resztę wody. Gdy ciasto odejdzie od miski, wyrabiaj je 15 minut. Uformuj kulę, przykryj i odstaw na co najmniej 60 minut.
Teraz wyrabianie ciasta na pizzę. Masę podziel na 2 części, rozgnieć i uformuj placki grubości około 0,5 cm. Przełóż je na blachę, dociskając brzegi palcami. Składniki sosu wymieszaj, dopraw do smaku, rozsmaruj sos na plackach. Ułóż na nim świeże pomidory, małe kapary i orzeszki. Rozłóż ricottę, posyp oregano i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Rukolę połącz z suszonymi pomidorami i zalewą. Pizzę przełóż na talerz, udekoruj sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami. Pizzę z rukolą możesz skropić białym kremem balsamicznym.
Zobacz więcej książek kucharskich Polki.pl