Reklama

Rukola, zwana też rokiettą siewną, cieszy się bardzo dużą popularnością. Ze względu na swój specyficzny, lekko ostry smak, bywa używana nawet jako zamiennik pieprzu. Rukola jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej używa się jej jako składnik sałatek, dodatek do pizzy lub makaronu, a także podstawę pesto. Pesto z rukoli jest bardziej pikantne niż to przygotowywane z bazylii.

Reklama

Przepis na sałatkę z rukolą

Oto składniki na sałatkę z rukolą:

  • opakowanie rukoli,
  • pomarańcza,
  • 15 truskawek

Na sos:

  • ząbek czosnku,
  • łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki oliwy.

Jak zrobić sałatkę z rukolą i owocami? Ząbek czosnku posiekaj. Wszystkie składniki sosu do sałatki włóż do słoiczka, zakręć, potrząśnij i odstaw na 30 minut. Sos powinien być pieprzny, słodkawy i kwaskowy. Rukolę opłucz i osusz. Z cząstek pomarańczy usuń błonki i pokrój na nieduże kawałki. Truskawki opłucz i odszypułkuj. Małe pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Wszystkie składniki z rukolą włóż do salaterki i polej sosem. Przed podaniem posyp danie grubo zmielonym pieprzem.

Przepis na pizzę z rukolą

Oto składniki na pizzę z rukolą:

Ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 300 ml letniej, przegotowanej wody,
  • 4 dag świeżych drożdży,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 100 ml oliwy z oliwek

Dodatki:

  • pęczek rukoli,
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych,
  • 8 pokrojonych suszonych pomidorów,
  • 20 dag serka ricotta,
  • 4 duże kapary,
  • 2 pokrojone świeże pomidory bez skóry,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżki małych kaparów z zalewy

Sos pomidorowy:

  • 200 ml drobno pokrojonych pomidorów,
  • 50 ml oliwy,
  • 2 roztarte ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pizzę z rukolą? Wszystko zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże i cukier zalej 200 ml wody, wymieszaj, odstaw na 10 minut. W mące z solą zrób dołek, wlej oliwę i zaczyn. Wymieszaj, dodając resztę wody. Gdy ciasto odejdzie od miski, wyrabiaj je 15 minut. Uformuj kulę, przykryj i odstaw na co najmniej 60 minut.

Teraz wyrabianie ciasta na pizzę. Masę podziel na 2 części, rozgnieć i uformuj placki grubości około 0,5 cm. Przełóż je na blachę, dociskając brzegi palcami. Składniki sosu wymieszaj, dopraw do smaku, rozsmaruj sos na plackach. Ułóż na nim świeże pomidory, małe kapary i orzeszki. Rozłóż ricottę, posyp oregano i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Rukolę połącz z suszonymi pomidorami i zalewą. Pizzę przełóż na talerz, udekoruj sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami. Pizzę z rukolą możesz skropić białym kremem balsamicznym.

Reklama

Zobacz więcej książek kucharskich Polki.pl

Zobacz jeszcze 19 przepisów na dania z rukolą:

Reklama
Reklama
Reklama