Reklama

Rozgrzewające zupy przygotowywane na bazie warzywnych lub mięsnych bulionów, z dodatkiem korzennych i pikantnych przypraw, potrafią ogrzać każdego zmarzlucha. W naszym zestawieniu znajdziesz pyszne i proste przepisy na rozgrzewające zupy pełne aromatów z całego świata.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupa dyniowo-imbirowa
  2. Wietnamska zupa pho
  3. Zupa z batatów z mlekiem kokosowym
  4. Zupa gulaszowa
  5. Zupa z soczewicy

Przepis na zupę dyniowo-imbirowa

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki do podania,
  • suszona papryczka chili do podania,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i smaż przez minutę, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj starty na tarce imbir i posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  4. Dorzuć dynię oraz ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę.
  5. Po 2 minutach zalej całość gorącym bulionem.
  6. Gotuj przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
  8. Zupę z dyni dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i papryczką chili.
fot. Adobe Stock

Przepis na wietnamską zupę pho

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością (szponder),
  • 200 g wołowiny (łopatka),
  • 400 g makaronu ryżowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 cebule,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 80 ml sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • 4 goździki,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 1 laska cynamonu,
  • limonka do podania,
  • świeża kolendra do podania,
  • papryczka chili do podania,
  • kiełki fasoli mung do podania,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka przełóż wołowinę z kością, dodaj zimną wodę i odstaw na godzinę.
  2. Przygotuj woreczek z przyprawami: gwiazdki anyżu, goździki, laskę cynamonu i koper włoski zawiń w gazę.
  3. Cebulę, czosnek i imbir opal na palniku kuchenki gazowej lub upiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, aż do złotej skórki).
  4. Mięso wyjmij z wody, garnek opłucz i włóż z powrotem mięso. Zalej ponownie zimną wodą, dodaj wszystkie warzywa i przyprawy i zagotuj.
  5. Po 10 minutach zmniejsz ogień niemal do minimum. Wyjmij z wywaru wołowinę bez kości, dodaj sos rybny, sól oraz cukier i gotuj około 4-5 godzin.
  6. Bulion przecedź przez sitko.
  7. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Wołowinę bez kości pokrój na cienkie plastry.
  9. Zupę pho podawaj ze świeżą kolendrą, kiełkami, papryczką chili i cząstką limonki.
przepis na zupę pho

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę z batatów z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, a po 2 minutach czosnek.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę bataty, ziemniaki marchewkę i pietruszkę i zalej całość bulionem.
  3. Gotuj, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut.
  4. Dodaj mleko kokosowe, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
  5. Zmiksuj na gładki krem.
  6. Rozgrzewający krem z batatów podawaj z papryczką chili.
przepis na rozgrzewającą zupę batatową

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę gulaszową

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g wołowiny (udziec lub łopatka),
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty,
  • 1 l bulionu,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój w równą kostkę. W garnku rozgrzej olej i przesmaż je przez 3-4 minuty.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w talarki.
  3. Podsmażone mięso przełóż do drugiego garnka, a w tym przesmaż wszystkie warzywa dodając cebulę i czosnek (cały, ale obrany).
  4. Ponownie do garnka dodaj mięso razem z powstałym ze smażenia sosem i zalej bulionem.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy, passatę pomidorową i gotuj całość około 60 minut.
  6. Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w grubszą kostkę i gotuj jeszcze przez 30 minut.
  7. Rozgrzewającą zupę gulaszową podawaj ze świeżym pieczywem.
przepis na zupę gulaszową

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

  • szklanka suchej czerwonej soczewicy,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj czosnek posiekany na plasterki oraz ziemniaki i marchewkę pokrojone w grubą kostkę.
  3. Po 2 minutach dodaj puszkę pomidorów i zalej całość bulionem warzywnym. Dodaj garam masala, sól i pieprz.
  4. Gotuj 15 minut i dodaj suchą soczewicę.
  5. Gotuj, aż soczewica będzie miękka - około 5 minut.
  6. Rozgrzewająca zupa z soczewicą to idealne danie na zimowe dni.
przepis na zupę z soczewicy

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy:

Reklama
Reklama
Reklama