Rozgrzewające zupy - 17 najlepszych przepisów
Rozgrzewające zupy to najlepsze lekarstwo na zimowe dni. Wśród naszych przepisów znajdziesz zupę z batatów, zupę soczewicową, zupę pho i pyszny krem z dyni z dodatkiem imbiru.

Opublikowano: 09.02.2021, 04:58
Reklama
Rozgrzewające zupy przygotowywane na bazie warzywnych lub mięsnych bulionów, z dodatkiem korzennych i pikantnych przypraw, potrafią ogrzać każdego zmarzlucha. W naszym zestawieniu znajdziesz pyszne i proste przepisy na rozgrzewające zupy pełne aromatów z całego świata.
Spis treści:
- Zupa dyniowo-imbirowa
 - Wietnamska zupa pho
 - Zupa z batatów z mlekiem kokosowym
 - Zupa gulaszowa
 - Zupa z soczewicy
 
	Przepis na zupę dyniowo-imbirowa
Składniki:
- 1 dynia hokkaido,
 - 3 ziemniaki,
 - 2 marchewki,
 - 1 l bulionu,
 - 1 cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - kawałek świeżego imbiru,
 - 1 łyżeczka startego imbiru,
 - 100 ml śmietanki kremówki,
 - natka pietruszki do podania,
 - suszona papryczka chili do podania,
 - 2 łyżki masła,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
 - W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i smaż przez minutę, co jakiś czas mieszając.
 - Dodaj starty na tarce imbir i posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
 - Dorzuć dynię oraz ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę.
 - Po 2 minutach zalej całość gorącym bulionem.
 - Gotuj przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
 - Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
 - Zupę z dyni dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i papryczką chili.
 

	Przepis na wietnamską zupę pho
Składniki:
- 1 kg wołowiny z kością (szponder),
 - 200 g wołowiny (łopatka),
 - 400 g makaronu ryżowego,
 - 5 ząbków czosnku,
 - 3 cebule,
 - kawałek świeżego imbiru,
 - 80 ml sosu rybnego,
 - 1 łyżeczka kopru włoskiego,
 - 4 goździki,
 - 3 gwiazdki anyżu,
 - 1 laska cynamonu,
 - limonka do podania,
 - świeża kolendra do podania,
 - papryczka chili do podania,
 - kiełki fasoli mung do podania,
 - sól i cukier do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka przełóż wołowinę z kością, dodaj zimną wodę i odstaw na godzinę.
 - Przygotuj woreczek z przyprawami: gwiazdki anyżu, goździki, laskę cynamonu i koper włoski zawiń w gazę.
 - Cebulę, czosnek i imbir opal na palniku kuchenki gazowej lub upiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, aż do złotej skórki).
 - Mięso wyjmij z wody, garnek opłucz i włóż z powrotem mięso. Zalej ponownie zimną wodą, dodaj wszystkie warzywa i przyprawy i zagotuj.
 - Po 10 minutach zmniejsz ogień niemal do minimum. Wyjmij z wywaru wołowinę bez kości, dodaj sos rybny, sól oraz cukier i gotuj około 4-5 godzin.
 - Bulion przecedź przez sitko.
 - Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 - Wołowinę bez kości pokrój na cienkie plastry.
 - Zupę pho podawaj ze świeżą kolendrą, kiełkami, papryczką chili i cząstką limonki.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na zupę z batatów z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg batatów,
 - 500 g ziemniaków,
 - 1 marchewka,
 - 1 pietruszka,
 - 1 puszka mleczka kokosowego,
 - 1 cebula,
 - 1 l bulionu warzywnego,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sok z 1/2 limonki,
 - 1 papryczka chili,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, a po 2 minutach czosnek.
 - Dodaj pokrojone w kostkę bataty, ziemniaki marchewkę i pietruszkę i zalej całość bulionem.
 - Gotuj, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut.
 - Dodaj mleko kokosowe, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
 - Zmiksuj na gładki krem.
 - Rozgrzewający krem z batatów podawaj z papryczką chili.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na zupę gulaszową
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
 - 200 g wołowiny (udziec lub łopatka),
 - 500 g ziemniaków,
 - 2 cebule,
 - 1 pietruszka,
 - 2 marchewki,
 - 2 czerwone papryki,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 500 ml passaty,
 - 1 l bulionu,
 - 5 łyżek oleju roślinnego,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 1 łyżeczka ostrej papryki,
 - 1 łyżeczka tymianku,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i pokrój w równą kostkę. W garnku rozgrzej olej i przesmaż je przez 3-4 minuty.
 - Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w talarki.
 - Podsmażone mięso przełóż do drugiego garnka, a w tym przesmaż wszystkie warzywa dodając cebulę i czosnek (cały, ale obrany).
 - Ponownie do garnka dodaj mięso razem z powstałym ze smażenia sosem i zalej bulionem.
 - Dodaj wszystkie przyprawy, passatę pomidorową i gotuj całość około 60 minut.
 - Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w grubszą kostkę i gotuj jeszcze przez 30 minut.
 - Rozgrzewającą zupę gulaszową podawaj ze świeżym pieczywem.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na zupę z soczewicy
Składniki:
- szklanka suchej czerwonej soczewicy,
 - 500 g ziemniaków,
 - 1 marchewka,
 - 1 puszka pomidorów,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 cebula,
 - 1 łyżeczka garam masala,
 - 5 łyżek oleju roślinnego,
 - sok z 1/2 limonki,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
 - Dodaj czosnek posiekany na plasterki oraz ziemniaki i marchewkę pokrojone w grubą kostkę.
 - Po 2 minutach dodaj puszkę pomidorów i zalej całość bulionem warzywnym. Dodaj garam masala, sól i pieprz.
 - Gotuj 15 minut i dodaj suchą soczewicę.
 - Gotuj, aż soczewica będzie miękka - około 5 minut.
 - Rozgrzewająca zupa z soczewicą to idealne danie na zimowe dni.
 

fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na rozgrzewające zupy:
Reklama
Reklama
Reklama

