Reklama

Racuchy drożdżowe to klasyczny przysmak, który wielu z nas kojarzy się z wizytami u babci, ciepłem rodzinnego stołu i zapachem smażonych placuszków unoszącym się w kuchni. To doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Jeśli chcesz odtworzyć smak dzieciństwa, wypróbuj ten sprawdzony przepis na puszyste i delikatne racuchy.

Reklama

Spis treści:

  1. Klasyczne racuchy na maślance czy drożdżowe?
  2. Racuchy drożdżowe: przepis babci
  3. Przepis babci na racuchy drożdżowe z jabłkiem

Klasyczne racuchy na maślance czy drożdżowe?

Racuchy drożdżowe i te na maślance to dwie popularne wersje tego przysmaku, które różnią się nie tylko sposobem przygotowania, ale również konsystencją i smakiem.

Klasyczne racuchy na maślance są szybsze w przygotowaniu, ponieważ nie potrzebują czasu na wyrastanie. Zamiast drożdży używa się zwykle sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia - dzięki temu są bardziej zbite w środku i mają delikatnie kwaskowy posmak.

Z kolei racuchy drożdżowe są bardziej puszyste i lekkie dzięki fermentacji drożdżowej. Ciasto, które wyrasta sprawia, że racuszki mają delikatną strukturę.

Jeśli chcesz, aby racuchy były jeszcze bardziej puszyste, dodaj do ciasta łyżkę śmietany. Możesz też śmiało eksperymentować z dodatkami - świetnie sprawdzą się nie tylko jabłka, ale także rodzynki, cynamon czy starta skórka cytrynowa.

Racuchy najlepiej smakują świeżo usmażone, ale jeśli zostaną na później, podgrzej je w piekarniku przez kilka minut - wystarczy 150 stopni.

Przepis babci na racuchy drożdżowe

Babcine racuchy drożdżowe są proste w przygotowaniu i zawierają tylko niedrogie, łatwo dostępne składniki. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, lunch do pracy czy szkoły, a także jako słodki podwieczorek lub kolacja. Z podanego przepisu zrobisz ok. 15 placuszków.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka roztopionego, wystudzonego masła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ciepłe, ale nie gorące mleko, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawi się pianka.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier zwykły i wanilinowy, szczyptę soli oraz jajka.
  4. Wlej zaczyn drożdżowy i roztopione masło.
  5. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 5 minut, aż stanie się jednolite i elastyczne.
  6. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  7. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i kładź na gorący olej.
  8. Smaż na złoty kolor z obu stron, po około 2–3 minuty.
  9. Po usmażeniu przełóż racuchy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
fot. Przepis babci na racuchy drożdżowe/Adobe Stock, elenarui

Przepis babci na racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy z jabłkami to prawdziwy klasyk! Przepis na nie jest praktycznie identyczny, jak poprzedni. Wystarczy dodać pokrojone jabłka (ze skórką lub bez) i nie musisz zmieniać żadnych proporcji. Takie racuchy to smak dzieciństwa, szczególnie podane z cukrem pudrem i domową konfiturą.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka roztopionego masła,
  • 2 średnie jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. W tym czasie umyj i pokrój jabłka w średniej wielkości kostkę. Nie musisz obierać jabłek, jeśli nie chcesz.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, oba cukry, sól i jajka. Wlej zaczyn drożdżowy oraz roztopione masło.
  4. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
  5. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  6. Po wyrośnięciu delikatnie wmieszaj do ciasta pokrojone jabłka i cynamon.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
  8. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
fot. Racuchy drożdżowe z jabłkami przepis babci/Adobe Stock, Olga Romankova
Reklama

Zobacz też inne pomysły na babcine słodkości:

Reklama
Reklama
Reklama