Reklama

Ciasta pieczone przez nasze babcie miały w sobie coś magicznego - prostotę, autentyczność, a przede wszystkim mnóstwo miłości. Choć składniki były raczej skromne, efekty zawsze zachwycały. Wiele z tych przepisów przetrwało pokolenia, przekazywane z zeszytu do zeszytu, z serca do serca. Sprawdź te cztery przepisy, które na pewno przeniosą cię do babcinej kuchni, przypominając smaki dzieciństwa.

Reklama

Spis treści:

  1. Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką
  2. Miodownik z kremem grysikowym
  3. Sernik z rosą
  4. Szarlotka na kruchym cieście

Przepisy na ciasta naszych babć: ciasto drożdżowe z kruszonką

Klasyczna drożdżówka z kruszonką, bez żadnych owocowych dodatków, stanowiła idealne uzupełnienie gorącej czekolady, herbaty czy kawy. Świetnie smakuje z kremem typu nutella, domowymi powidłami śliwkowymi czy lekkim serkiem waniliowym.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym, ale nie gorącym mleku z łyżką cukru, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. W osobnej misce połącz mąkę, cukier, sól, jajka i rozczyn. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając roztopione masło.
  3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Najlepiej dodatkowo przykryć je czystą ściereczką.
  4. W tym czasie przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło z mąką i cukrem.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, posyp kruszonką i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
fot. Przepisy na ciasta naszych babć: ciasto drożdżowe z kruszonką/Adobe Stock, GetFocusArt

Przepisy na ciasta naszych babć: miodownik z kremem grysikowym

Słodki, delikatny miodownik z kremem na bazie kaszy manny to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskiej kuchni. Jego składniki od zawsze były tanie i stosunkowo łatwo dostępne, dlatego miodownik często gościł na naszych stołach.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto z mąki, miodu, masła, cukru, jajek i sody. Podziel na minimum trzy części.
  2. Każdą z nich rozwałkuj, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 10-13 minut minut.
  3. Kaszę mannę ugotuj w mleku, a następnie ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo dodając kaszę i sok z cytryny.
  4. Przekładaj placki kremem, wierzch możesz posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą. Sprawdzą się także migdały.
fot. Przepisy na ciasta naszych babć: miodownik z kremem grysikowym/Adobe Stock, zgurski1980

Przepisy na ciasta naszych babć: sernik z rosą

Prezentuje się genialnie i od zawsze zachwyca. Sernik z rosą jest magiczny, kiedy jesteśmy dziećmi, a i nawet w dorosłym życiu świetnie się patrzy na te piękne kropelki skarmelizowanej rosy.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki,
  • 125 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 80 g cukru.

Składniki na masę serową:

  • kilogram twarogu na sernik,
  • 250 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 250 ml mleka.

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, a następnie wyłóż nim spód blachy i podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
  2. Twaróg utrzyj z cukrem i masłem na wysokich obrotach miksera.
  3. Stopniowo, po jednym, dodaj jajka, a następnie budyń i mleko. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Wylej masę serową na podpieczony spód i piecz całość przez 45 minut. Pod koniec zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
  5. Białka ubij na sztywno z cukrem, wyłóż na gotowy sernik i piecz jeszcze 10 minut, już w 160 stopniach.
  6. Po ostygnięciu pojawią się złote krople.
fot. Przepisy na ciasta naszych babć: sernik z rosą/Adobe Stock, pijav4uk

Przepisy na ciasta naszych babć: szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka to nie tylko kwintesencja jesieni, ale także cieplutkie wspomnienie z weekendów u babci. Soczyste, lekko kwaśne ciasto na kruchym spodzie idealnie komponuje się z gorącą czekoladą czy kawą, a także gałką domowych lodów waniliowych.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • kg jabłek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżka mąki,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, cukru i jajek. Podziel na dwie nierówne części i schłodź w lodówce.
  2. Jabłka umyj i obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i mąką.
  3. Rozwałkuj większą część schłodzonego ciasta i wyłóż na spód formy.
  4. Dodaj jabłka, a następnie mniejszą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski. Zrób z nich kratkę na wierzchu jabłkowego wsadu.
  5. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
fot. Przepisy na ciasta naszych babć: szarlotka na kruchym cieście/Adobe Stock, Nevena

Zobacz też inne pomysły na domowe wypieki:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama