Reklama

U progu jesieni nie ma lepszego pomysłu na wypieki, niż ciasto ze śliwkami i jabłkami. Ich smak doskonale się ze sobą łączy i sprawia, że chłodne popołudnia przy kawie czy herbacie stają się o wiele lepsze. Jak przygotować pyszne ciasto śliwkowo-jabłkowe na kilka sposobów?

Reklama

Spis treści:

  1. Kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami
  2. Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
  3. Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką

Cudowne kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami

To dość klasyczna propozycja - taki wypiek jest łatwy w przygotowaniu, pysznie smakuje, a jego aromat momentalnie roznosi się po całej kuchni. Idealne ciasto kruche możesz przygotować w kilka chwil.

Składniki:

  • ok. 500 g śliwek,
  • ok. 500 g jabłek,
  • kostka masła,
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej (330 g),
  • jajko,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Dodaj miękkie masło (pokrojone w kostkę) oraz wbij jajko.
  3. Chwilę mieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na ok. pół godziny.
  5. Śliwki umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki i wypestkuj.
  6. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
  7. Przygotuj formę - wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem lub olejem.
  8. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie równe części.
  9. Jedną część ciasta ułóż na dnie formy, a następnie rozłóż na niej obtoczone w mące owoce - połówki śliwek i kawałki jabłka.
  10. Wciskaj je lekko w masę, aby dobrze się z nią wymieszały.
  11. Drugą część ciasta podziel na mniejsze kawałki i "wyklejaj" na wierzchu owoców.
  12. Możesz także podzielić masę na 3 albo 4 części i przekładać je owocami - efekt będzie jeszcze lepszy!
  13. Tak przygotowaną masę włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę. Piecz do suchego patyczka.
  14. Na koniec możesz udekorować gotowe ciasto ze śliwkami i jabłkami cukrem pudrem.
Kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami

fot. Ciasto kruche ze śliwkami i jabłkami/Adobe Stock, qwartm

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto drożdżowe jest puszyste i wilgotne, dzięki czemu idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, a także samotnych wieczorach przy herbacie i ulubionej książce.

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 70 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Składniki na masę:

  • 250 g śliwek (najlepsze będą śliwki węgierki),
  • 200 g jabłek,
  • jajko,
  • 120 g cukru,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 370 g mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru waniliowego (wanilinowego),
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. W tym celu świeże drożdże wkrusz do naczynia, zasyp cukrem i odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie możesz lekko podgrzać mleko. Powinno być letnie.
  3. Przelej mleko do naczynia z drożdżami, a następnie zasyp całość mąką.
  4. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
  5. Do dużej miski wbij jajko, dodaj cukier zwykły oraz wanilinowy i utrzyj na jasny, puszysty krem.
  6. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  7. Do masy jajecznej dodaj drożdżowy rozczyn, mleko i wymieszaj.
  8. Stopniowo, partiami dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Na koniec wlej masło i zagnieć gładkie ciasto.
  9. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  10. Kiedy już wyrośnie, jeszcze raz krótko zagnieć, a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem.
  11. Śliwki umyj, pokrój na kawałki i wypestkuj. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Dokładnie osusz, a następnie lekko obtocz w mące.
  12. Pokrojone owoce wymieszane z mąką wyłóż na wierzch ciasta i lekko wgnieć do środka.
  13. Odstaw całość na ok. pół godziny, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni) na 50 minut. Piecz ciasto ze śliwkami i jabłkami do suchego patyczka.
  14. Jeszcze ciepły wypiek możesz posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

fot. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką

Wypieki z kruszonką kojarzą się z domem rodzinnym i beztroskim letnim czasem. Chrupiącą kruszonkę można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu każde ciasto może być ciekawe i zaskoczyć wszystkich domowników czy gości na imprezie.

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 600 g mąki pszennej,
  • jajko + 3 żółtka,
  • kostka margaryny,
  • 50 ml mleka,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru pudru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i jabłka umyj i pokrój na kawałki - śliwki wypestkuj, a z jabłek usuń gniazda nasienne.
  2. Do miski przesiej mąkę i dodaj miękką margarynę. Posiekaj.
  3. Następnie dodaj żółtka oraz jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier. Na koniec dodaj cukier wanilinowy.
  4. Zobacz też, co zrobić z białek, które zostały.
  5. Wyrób ręcznie lub w robocie kuchennym.
  6. Podziel na dwie nierówne części. Mniejszą zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  7. Większą część rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę. Wygładź powierzchnię ciasta.
  8. Owoce obtocz w mące. Na tak przygotowane ciasto wyłóż kawałki śliwek i jabłek. Wygładź, lekko wciskając owoce do środka.
  9. Posyp cynamonem.
  10. Z lodówki wyjmij mniejszą część masy i zetrzyj na tarce.
  11. Teraz czas, aby posypać kruszonką ciasto - wyłóż ją równomiernie na wierzch ciasta.
  12. Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut.
  13. Po wyjęciu z piekarnika ciasta ze śliwkami i jabłkami, posyp je pudrem lub udekoruj orzechami.
Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką

fot. Ciasto ze śliwkami, jabłkami i kruszonką/Adobe Stock, mizina

Reklama

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze śliwkami i jabłkami:

Reklama
Reklama
Reklama