Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie
Znasz przetwory z żółtych pomidorów? Te czerwone możesz wykorzystać do przygotowania ketchupu oraz soków, ale idealnie sprawdzą się również żółte odmiany. Wystarczy kilka prostych kroków, a zamkniesz w słoikach prawdziwy smak lata. Zobacz, jak przygotować przetwory z żółtych pomidorów - na zimę i nie tylko.

Przetwory z żółtych pomidorów idealnie pasują do słonych naleśników, gofrów, a także domowej pizzy. Możesz z nich przygotować nie tylko dodatki do dań, ale także pyszny, pełen witamin sok. Zobacz przepisy na przetwory z żółtych pomidorów.
Spis treści:
	Przetwory z żółtych pomidorów: sok
Sok z żółtych pomidorów jest dość gęsty i przypomina soki warzywne dostępne w marketach. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgać w okresie przeziębień.
Składniki:
- 4 kg żółtych pomidorów,
 - szklanka wody,
 - 60 ml oleju roślinnego,
 - sól, pieprz i cukier.
 
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, pokrój i przełóż do rondelka. Nie zdejmuj skórki.
 - Dodaj wodę i olej. Doprowadź do wrzenia i duś całość, aż pomidory zmiękną.
 - Następnie zdejmij garnek z ognia i wystudź mieszankę.
 - W tym czasie przygotuj butelki – muszą być wyparzone, czyste i suche.
 - Wystudzoną mieszankę zblenduj na gładką masę, a następnie przetrzyj przez sito, aby w osobnej misce został tylko sok, bez miąższu i pestek.
 - Gotowy sok rozlej do butelek, zamknij i zapasteryzuj.
 

fot. Przetwory z żółtych pomidorów: sok z żółtych pomidorów/Adobe Stock, 5ph
	Przetwory z żółtych pomidorów: przecier
Przecier z żółtych pomidorów sprawdzi się na pizzy i zapiekankach, ale będzie także świetną bazą sosów do makaronu.
Składniki:
- 3 kg żółtych pomidorów,
 - 2 średnie cebule,
 - 2 ząbki czosnku,
 - łyżeczka soli,
 - szczypta cukru,
 - łyżeczka pieprzu,
 - łyżka oleju,
 - dowolne przyprawy (np. bazylia, oregano, majeranek) – opcjonalnie.
 
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i przekrój na kawałki. Dodaj do miski.
 - Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę (możesz użyć malaksera), a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski.
 - Dodaj olej i zblenduj całość na gładką masę. Następnie przełóż ją do rondelka i zagotuj.
 - Dodaj przyprawy i jeszcze chwile gotuj na małym ogniu.
 - Gotowy przecier przełóż do słoików i zapasteryzuj.
 

fot. Przetwory z żółtych pomidorów: przecier z żółtych pomidorów/Adobe Stock, qwartm
	Przetwory z żółtych pomidorów: ketchup
Ketchup to najpopularniejszy pomidorowy przetwór. Jednak, zamiast sięgać po czerwone pomidory, spróbuj przygotować go z żółtych – nie zawiedziesz się!
Składniki:
- 5 kg żółtych pomidorów,
 - 600 g jabłek,
 - 2 średnie marchewki,
 - średnia cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - szczypta cukru,
 - 2 łyżki octu winnego,
 - sól i pieprz,
 - po łyżeczce majeranku i bazylii,
 - opcjonalnie szczypta chilli.
 
Sposób przygotowania:
- Z pomidorów, jabłek, cebuli i marchewek wyciśnij sok. Najlepiej użyć do tego sokowirówki albo wyciskarki wolnoobrotowej.
 - Gotowy sok przelej do garnka, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Gotuj ok. 2.5 godziny – woda musi przynajmniej o połowę odparować, a ketchup zgęstnieć.
 - Dopraw do smaku wedle uznania i przelej gotowy ketchup do butelek. Zapasteryzuj.
 

fot. Przetwory z żółtych pomidorów: ketchup z żółtych pomidorów/Adobe Stock, Aissa Haffar
	Czytaj także:
Domowy nawóz do pomidorów
Pomidory na zimę
Pomidor: ze skórką czy bez?

