Reklama

Znasz sposoby na przetwory z zielonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie wypróbuj te proste i zaskakujące zarazem przepisy. Zielone pomidory to bogactwo witamin i idealny pomysł na zimowe zapasy. Przygotujesz z nich sałatkę, kiszonki albo... dżem. Zobacz, jak zrobić perfekcyjne zielone pomidory na zimę.

Reklama

Spis treści:

  1. Kiszone zielone pomidory
  2. Dżem z zielonych pomidorów
  3. Marynowane zielone pomidory

Przetwory z zielonych pomidorów: kiszone zielone pomidory

Kiszone pomidory to pyszna przekąska, do wykorzystania jako obiadowy dodatek albo lekka sałatka na lunch. Przygotujesz je raz-dwa.

Składniki:

  • 2,5 kg zielonych pomidorów,
  • ok. 1,5 l wody,
  • 2 łyżki soli do przetworów,
  • do każdego słoika: kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, gałązka koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Do wyparzonych, suchych słoików włóż chrzan, czosnek oraz koper.
  2. Pomidory umyj, osusz i pokrój na kawałki, a następnie ciasno ułóż w słoikach.
  3. Przygotuj zalewę, gotując wodę z solą. Sól musi się całkowicie rozpuścić.
  4. Gorącą zalewę (solaninę) rozlej do słoików. zakręć i postaw słoiki dnem do góry, aby się zapasteryzowały.
przetwory z zielonych pomidorów kiszone zielone pomidory

fot. Przetwory z zielonych pomidorów: kiszone pomidory/Adobe Stock, Елена Захарова

Dżem z zielonych pomidorów

Przetwory z pomidorów to także aromatyczne i aksamitne dżemy, które możesz jeść na słodko lub słono. Najlepiej wybieraj dojrzałe odmiany pomidorów - będą bardziej miękkie, dzięki czemu dżem będzie kremowy, ty zrobisz go w kilka chwil.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 350 g cukru,
  • sok i skórka z dwóch cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka i zasyp cukrem.
  2. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a warzywa rozpadną i puszczą soki.
  3. Gotuj ok. 15-20 minut, a następnie lekko wystudź i przetrzyj pomidory przez sito.
  4. Uzyskaną pulpę jeszcze raz zagotuj razem ze skórką oraz sokiem z cytryny.
  5. Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj przez 10-15 minut.
przetwory z zielonych pomidorów dżem z zielonych pomidorów

fot. Przetwory z zielonych pomidorów: dżem/Adobe Stock, agenturfotografin

Przetwory z zielonych pomidorów: marynowane zielone pomidory

Marynowanie to pyszny pomysł na wykorzystanie zielonych pomidorów. Świetnie smakują jako sałatka do obiadu albo samodzielna przekąska. Chrup na zdrowie prosto ze słoika.

Składniki:

  • 1 kg twardych zielonych pomidorów,
  • duża cebula,
  • łyżka soli,
  • mała papryczka chili (opcjonalnie),
  • czubata łyżka soli,
  • 250 ml octu 10%,
  • litr wody,
  • 100 g cukru,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone pomidory pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Przełóż warzywa do słoika, wypełniając go do 3/4 objętości. Opcjonalnie dodaj też papryczki chili.
  3. Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej sól oraz cukier.
  4. Dodaj przyprawy i ocet, a następnie całość zagotuj.
  5. Gorącą zalewę wlej do słoika, zakręć i pasteryzuj ok. 15 minut.
przetwory z zielonych pomidorów marynowane zielone pomidory

fot. Przetwory z zielonych pomidorów: marynowane pomidory/Adobe Stock, Oksana

Reklama

Zobacz także inne pomysły na przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama