Reklama

Przy przygotowywaniu przetworów z rzodkiewki, nie wyrzucaj liści. Można je ponownie wykorzystać - zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z liści rzodkiewki.

Reklama

Spis treści:

  1. Pikle z rzodkiewki
  2. Marynowane rzodkiewki z miodem

Pikle z rzodkiewki

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka gorczycy,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/4 szklanki octu 6%,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj, pozbaw liści i korzonków. Pokrój je na plasterki (lub np. na ćwiartki).
  2. Obierz czosnek.
  3. Do słoików włóż pokrojone rzodkiewki, obrany czosnek, a także liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
  4. Przygotuj zalewę - wodę wymieszaj z octem, cukrem i solą. Zagotuj.
  5. Wrzącą zalewą zalej rzodkiewkę, słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez mniej więcej 15 minut.
fot. Pikle z rzodkiewki/Adobe Stock, Vika

Rzodkiewki marynowane z miodem

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1/3 szklanki octu 10%,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj, pozbaw liści i korzonków. Jeśli są duże, przekrój je na ćwiartki albo połówki. Jeśli małe, możesz je pozostawić w całości.
  2. Przegotowaną wodę, ocet i olej wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, obranym czosnkiem, gorczycą, a także solą i pieprzem. Tak przygotowaną zalewę zagotuj razem.
  3. Rzodkiewki włóż do słoików, zalej je wrzącą zalewą.
  4. Mocno zakręć słoiki, pasteryzuj przez 20 minut.
  5. Lepiej nie zjadać marynowanych rzodkiewek za szybko - te przetwory z rzodkiewek idealny smak osiągną po mniej więcej 2 tygodniach.
Reklama

Zobacz też nasz przepis na kiszone rzodkiewki i inne przepisy na dania z rzodkiewkami:

Reklama
Reklama
Reklama