Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? 3 pyszne przepisy
Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? To łatwiejsze, niż myślisz. Dobrze jednak, jeśli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa - czasem poradzi sobie blender, jednak nie w każdym przypadku. Przetwory mięsne doskonale smakują na kanapkach i ciepłych tostach. Jak przygotować mięsa do słoików?

Przetwory z mięsa w słoikach świetnie sprawdzają się jako smarowidła, ale także jako dodatek do potraw i przekąska w ciągu dnia. Jak je przygotować i co warto mieć w swojej spiżarni?
Spis treści:
- Mięso w galaretce
 - Pasztet do słoika
 - Kiełbasa ze słoika
 - Ile przechowywać przetwory z mięsa w słoikach?
 
	Przetwory z mięsa: mięso w galaretce
Pasztet mięsny w słoiku to idealny dodatek do kanapek. Jego przygotowanie jest szybkie i dość proste.
Składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej,
 - ok. 400 g surowego boczku,
 - 3 cebule,
 - 40 g żelatyny,
 - sól i pieprz,
 - papryka słodka,
 - ziele angielskie,
 - kilka listków laurowych,
 - czosnek mielony lub w płatkach,
 - opcjonalnie szczypta chilli.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i pokrój na kawałki. Przełóż do miski i dopraw dobrze solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
 - Natrzyj każdy kawałek, a następnie do miski dodaj czosnek, ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
 - Odstaw do lodówki na 24 godziny.
 - Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zmiel razem ze wszystkimi przyprawami. Możesz od razu kupić mięso mielone, wtedy pomiń krok krojenia go na kawałki.
 - W 150 ml gorącej wody rozpuść żelatynę, lekko wystudź, a następnie dodaj do mięsa i wyrabiaj jak ciasto.
 - Gotową masą wypełnij suche, wyparzone słoiki. Mięso powinno zająć ok. ¾ objętości słoika.
 - Każdy słoik zakręć i wstaw do dużego garnka z grubym dnem (możesz na dole ułożyć ściereczkę).
 - Do garnka wlej wodę tak, aby sięgnęła połowy wysokości słoików. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3 godziny.
 - Na koniec wyjmij słoiki i ustaw je na suchej ściereczce dnem do góry.
 

fot. Przetwory z mięsa w słoikach: mięso w galaretce/Adobe Stock, Надія Коваль
	Przetwory z mięsa: pasztet do słoika
Pasztet mięsny to król domowych smarowideł na kanapkę. Możesz przygotować go w zasadzie z dowolnego mięsa.
Składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej (mielonej),
 - 500 g boczku wieprzowego,
 - ok. 180-200 g cebuli,
 - ziele angielskie,
 - liść laurowy,
 - łyżka rozmarynu,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso i cebulę pokrój na większe kawałki i włóż do garnka.
 - Dodaj rozmaryn, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
 - Zalej wodą do ¾ wysokości mięsa i zagotuj.
 - Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1.5 – 2 godziny.
 - Ugotowane mięso przełóż do miski i przestudź. Wywar zostaw w garnku.
 - Następnie zmiel mięso z cebulą i przyprawami w maszynce lub (jeśli jej nie masz) zblenduj na gładki krem.
 - Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody z gotowania i blenduj dalej.
 - Przełóż gotową masę do słoików i zapasteryzuj.
 

fot. Przetwory z mięsa w słoikach: pasztet wieprzowy/Adobe Stock, Ruslan Mitin
	Przetwory z mięsa: pasztet do słoika
Kiełbasa przygotowana w domu to także dobry pomysł na przetwory z mięsa w słoikach.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
 - 300 g boczku wieprzowego bez kości,
 - sól i pieprz,
 - po łyżce oregano i majeranku,
 - 4 ząbki czosnku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i przepuść przez maszynkę do mielenia (na grubych oczkach).
 - Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
 - Dokładnie wyrób masę, a następnie przełóż ją do suchych, wyparzonych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości.
 - Pamiętaj, aby dobrze odtłuścić brzegi słoika. Następnie zakręć je i włóż do dużego garnka z grubym dnem.
 - Wlej do niego wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny.
 - Następnie wyjmij słoiki i studź je na ściereczce dnem do góry.
 

	Ile przechowywać przetwory z mięsa w słoikach?
Mięso psuje się dość szybko, nawet po pasteryzacji. Najlepiej wszelkie mięsne przetwory ze słoików przechowywać w spiżarni ok. 3 tygodnie. Po otwarciu należy zużyć je w ciągu 2 dni.
Dobrym rozwiązaniem jest więc wykorzystywanie mniejszych słoiczków, a także przygotowywanie mniejszej ilości przetworów na raz.
	Czytaj także:
Dieta mięsna karniwora
Bitki wołowe na 3 sposoby
3 przepisy na żeberka w miodzie

