Reklama

Pyszne przetwory z czereśni idealnie smakują zarówno w towarzystwie ciast i letnich deserów, jak i dań na słono - gęsta, soczysta konfitura podkreśli smak mięs i sprawi, że letni obiad będzie smakował doskonale. Czereśnie świetnie nadają się do przygotowania ekspresowych przetworów, po które możesz sięgać na bieżąco lub zapasteryzować i wykorzystać jesienią czy zimą.

Reklama

Spis treści:

  1. Dżem z czereśni w wersji bez cukru
  2. Kompot z czereśni do słoików
  3. Nalewka z czereśni
  4. Konfitura czereśniowa
  5. Chutney z czereśni na ostro

Dżem z czereśni bez cukru

Idealny dżem z czereśni jest kremowy i aksamitny, a także odpowiednio gęsty. Sprawdza się idealnie jako dodatek do francuskich tostów czy pysznych śniadaniowych placuszków. Będą też idealną dekoracją owsianek i ciast z czereśniami.

Składniki:

  • 2 kg czereśnie,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie wydryluj i duś w garnku z odrobiną wody.
  2. Dopraw solą, kardamonem i cynamonem. Sól wyciąga z owoców naturalną słodycz podczas gotowania, co fachowo nazywamy jaginizacją.
  3. Duś przez około 30 minut na wolnym ogniu, doglądając czy owoce nie przywierają do dna garnka.
  4. Dżem z czereśni przygotowany w ten sposób możesz zagęścić dodatkiem pektyny, co zastąpi cukier żelujący.
fot. Przetwory z czereśni: dżem/Adobe Stock, alicja neumiler

Kompot czereśniowy na zimę do słoików

Idealnym napojem na chłodne zimowe wieczory jest pyszny kompot z czereśni. Możesz przygotować go na wiele sposobów, dodając ulubione przyprawy i zioła. Taki kompot świetnie sprawdzi się także jako dodatek do gorącej herbaty.

Składniki:

  • 3 kg czereśni,
  • litr wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • wanilia,
  • cynamon w kawałku,
  • anyż.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie pozbaw pestek.
  2. Następnie wlej do garnka wodę i włóż czereśnie.
  3. Gotuj razem z wanilią, cynamonem oraz anyżem przez około 20 minut na wolnym ogniu.
  4. Do wyparzonych słoików przelej kompot z czereśni i zakryj szczelnie pokrywką.
  5. Układaj do góry dnem, aby zassała się.
  6. Kolejnym krokiem jest wekowanie przetworów z czereśni w gorącej wodzie. Układaj słoiki w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką.
  7. Gotuje przez 15 minut w przypadku litrowych weków.
fot. Przetwory z czereśni: kompot/Adobe Stock, alter_photo

Przetwory z czereśni: nalewka

Dla fanów napojów "z prądem" na zimowe i jesienne popołudnia spędzane z najbliższymi poleca się pyszna, orzeźwiająca, a jednocześnie rozgrzewająca nalewka z czereśni. Podobnie, jak kompot, możesz dodać odrobinę do herbaty lub sączyć z kieliszka. Możesz przygotować ją w wersji bardziej lub mniej gęstej.

Składniki:

  • 3 kg czereśni,
  • szklanka cukru,
  • 3 laski cynamonu,
  • laska wanilii,
  • wódka lub spirytus.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dryluj, pozbawiając pestek.
  2. Duś z niewielką ilością wody przez około 30 minut.
  3. Przelej do słoików lub butelek i wkładaj cynamon, pokrojoną wanilię lub kardamon.
  4. Zalej wódką lub spirytusem.
  5. Zakręć i odłóż w ciemne miejsce.
  6. Domowa nalewka z czereśni jest gotowa po około 3-4 miesiącach.
fot. Przetwory z czereśni: nalewka czereśniowa/Adobe Stock, marysckin

Konfitura z czereśni

W przypadku konfitur możesz naprawdę poszaleć. Świetnie smakuje z kawałkami owoców obtoczonymi w żelowej, lekkiej formule. Doskonale pasuje do dań mięsnych oraz jako dodatek do dressingu. Przygotuj ją w wersji bardziej gęstej, dzięki czemu sprawdzi się też w roli sosu.

Składniki:

  • 1,5 kg cukru,
  • 3 kg czereśni,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj.
  2. Następnie przełóż do garnka i zagotuj razem z cukrem.
  3. Dodaj cynamon i wlej porcję rumu.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
  5. Pamiętaj, aby mieszać przetwory z czereśni co jakiś czas, aby masa nie przypaliła się od spodu.
  6. Gotową konfiturę z czereśni przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  7. Zawekuj przez 20 minut w gorącej wodzie i kładź na blacie wyłożonym ściereczką do góry dnem.
fot. Przetwory z czereśni: konfitura czereśniowa/Adobe Stock, tycoon101

Przetwory z czereśni: chutney na ostro

Chutney to gęsty sos, popularny szczególnie w kuchni indyjskiej. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem bardzo ostrych przypraw. Świetnym składnikiem bazowym w tym przypadku będą czereśnie - stworzą doskonałą, nieoczywistą propozycję do dań mięsnych oraz sałatek.

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili,
  • łyżeczka soku z limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i pestek.
  2. Włóż do garnka i wsyp cukier.
  3. Zagotuj dolewając sos sojowy i sok z limonki. Dopraw solą i sproszkowaną papryczką chili.
  4. Czereśniowy chutney gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.
  5. Przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  6. Wekuj przetwory z czereśni przez 20 minut w wodzie.
  7. Odstaw słoiki do góry dnem na bawełnianą ścierkę.
fot. Przetwory z czereśni: chutney/Adobe Stock, Leckerstudio

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.06.2016.

Reklama

Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie czereśni:

Reklama
Reklama
Reklama