Reklama

Nie wiesz, co zrobić ze szczypiorku? To pyszne i aromatyczne warzywo to nie tylko dodatek do dań - zup, sałatek czy jajecznych kotletów. Szczypiorek może w potrawach odgrywać pierwsze skrzypce - przygotuj z niego zupę krem albo pesto do makaronu.

Reklama

Szczypiorek warto włączyć do codziennego menu - ma zbawienny wpływ na cały organizm. Pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega kłopot trawiennym. Olejki eteryczne, które są w nim zawarte, przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu wspomagają odchudzanie! Ma również działanie bakteriobójcze. Nie masz pomysłu na to, co zrobić ze szczypiorku? Zobacz nasze inspiracje!

Spis treści:

  1. Pesto ze szczypiorku
  2. Zupa ze szczypiorku
  3. Przetwory ze szczypiorku

Przepis na pesto ze szczypiorku

Pesto ze szczypiorku przygotujesz je w 2 minuty! Możesz podawać je z makaronem i serem np. feta albo użyć jako smarowidła na kanapki.

Składniki:

  • pęczek szczypiorku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni.
  2. Do kielicha blendera przełóż posiekany szczypiorek, obrane ząbki czosnku, pestki oraz oliwę.
  3. Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.
fot. Pesto ze szczypiorku/Adobe Stock, superfood

Przepis na zupę krem ze szczypiorku

Zupę krem ze szczypiorku przygotuj na bazie bulionu warzywnego. Do szczypiorkowej zupy dodaj również ziemniaki, korzeń pietruszki i marchewkę.

Składniki:

  • pęczek szczypiorku,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i szczypiorek. Chwilę przesmaż i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
  2. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietankę oraz dopraw solą i pieprzem.
  4. Zupę ze szczypiorku podawaj z grzankami.
fot. Zupa-krem ze szczypiorku/Adobe Stock, Stepanek Photography

Przepis na przetwory ze szczypiorku

Szczypiorek doskonale nadaje się na przetwory na zimę - jego smakiem będziesz mogła się cieszyć przez cały rok, nie wychodząc z domu. Podane proporcje to składniki na jeden słoik.

Składniki:

  • 3 pęczki szczypiorku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 łyżki octu,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Szczypior umyj i posiekaj.
  2. Zagotuj wodę z solą. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do wyparzonych słoików włóż przyprawy i posiekany szczypior.
  4. Napełnij słoiki solanką. Do każdego dodaj 2 łyżki octu.
  5. Słoiki szczelnie zakręć i wstaw od dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką.
  6. Wlej ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoików i podgrzewaj do momentu, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij słoiki i odstaw do ostygnięcia.
  8. Szczypiorek ze słoików podawaj do sałatek, jajek np. jajek faszerowanych w skorupkach i śledzi.

Lubisz eksperymentować w kuchni i dbasz o jakość produktów? Robiąc zakupy we Frisco, kod rabatowy obniży wartość zamówienia. Zamów z dostawą do domu!

Reklama

Więcej przepisów na to, co zrobić ze szczypiorku:

Reklama
Reklama
Reklama