Przepisy na tofu - 10 najlepszych dań z wykorzystaniem tofu
Przepisy na tofu są proste, chociaż niektóre wymagają skomplikowanych składników. Możesz z niego przygotować nie tylko azjatyckie dania, ale również burgery albo farsz do pierogów.

Najwięcej przepisów na tofu bazuje na azjatyckich składnikach i przyprawach - tofu możesz dodać do makaronu w chińskim stylu, tajskiej zupy czy wietnamskich bulionów.
Tofu, czyli ser z mleka sojowego najczęściej sprzedawany w formie kostki w foliowym opakowaniu - naturalny, wędzony lub z przyprawami - świetnie nadaje się do przygotowania farszu do pierogów - zamiast twarogu z mleka krowiego albo burgerów, które smakują równie pyszne co te wołowe.
Spis treści:
- Bulion warzywny z tofu
 - Kotlety z tofu
 - Pad thai z tofu
 - Pierogi z tofu
 - Sałatka z tofu
 - Szaszłyki z tofu
 
	Przepis na warzywny bulion z tofu
Składniki:
- 200 g tofu,
 - 1 pak choi,
 - 200 g makaronu udon,
 - 1 seler,
 - 2 korzenie pietruszki,
 - 1 marchewka,
 - 2 cebule,
 - kawałek imbiru,
 - kilka suszonych grzybów shitake,
 - kilka goździków,
 - kilka ziarenek kolendry,
 - sok z 1/2 limonki,
 - 1 papryczka chili,
 - 3 łyżki oleju sezamowego,
 - 3 oleju roślinnego,
 - 50 ml sosu sojowego,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i przekrój na pół. Imbir obierz za pomocą łyżeczki. Połóż je na blaszce do pieczenia i piecz na najwyższej półce przez 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.
 - W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i olej roślinny i dodaj wszystkie warzywa - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki razem z przyprawami.
 - Po 3 minutach warzywa zalej wodą tak, by nie wystawały ponad jej powierzchnię.
 - Gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie odcedź przez sitko, aby został klarowny bulion.
 - Wywar dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
 - Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
 - Tofu odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w kostkę i obficie polej sosem sojowym. Odstaw na kilka minut.
 - Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 - Na patelni przesmaż na odrobinie oleju sezamowego kapustę pak choi.
 - Do miski włóż porcję makaronu, 1/2 kapusty, kilka kostek tofu, kilka grzybów i plasterków chili i zalej bulionem.
 

	Przepis na kotlety z tofu
Składniki:
- 400 g tofu,
 - 3 łyżki masła orzechowego,
 - 1 mała cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 180 g bułki tartej,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - olej roślinny do smażenia,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Tofu przełóż do miski i rozkrusz widelcem.
 - Dodaj masło orzechowe, bułkę tartą, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
 - Dopraw masę papryką, solą i pieprzem.
 - Formuj niewielkie kotleciki i delikatnie je rozpłaszcz.
 - Smaż na złoto po 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
 - Burgery z tofu podawaj z frytkami z batatów i świeżą surówką.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na pad thai z tofu
Składniki:
- 200 g tofu,
 - 200 g makaronu ryżowego (wstążki),
 - 5 łyżek sosu rybnego,
 - 2 dymki,
 - 5 łyżek pasty z tamaryndowca,
 - pasta krewetkowa,
 - 1 łyżeczka płatków chili,
 - 1 limonka,
 - 2 łyżki cukru palmowego,
 - świeża kolendra do podania,
 - orzeszki ziemne niesolone,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Makaron przełóż do garnka i zalej go zimną wodą. Odstaw na 30 minut.
 - Tofu odsącz, pokrój w kostkę i zalej sosem sojowym. Odstaw na 10 minut.
 - W miseczce wymieszaj składniki na sos: pastę z tamaryndowca, sos rybny, pastę krewetkową, cukier palmowy i płatki chili.
 - W woku albo na dużej patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę pokrojoną w piórka.
 - Dodaj połowę sosu i wrzuć makaron.
 - Smaż cały czas mieszając aż będzie miękki.
 - Dodaj resztę sosu, wbij jajko i energicznie zamieszaj. Dorzuć kiełki i smaż jeszcze chwilę.
 - Pad thai z tofu podawaj z pokruszonymi orzeszkami, świeżą kolendrą i cząstką limonki.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na pierogi z tofu
Składniki:
- 200 g wędzonego tofu,
 - 400 g ziemniaków,
 - 1 cebula,
 - 2 łyżeczki soku z cytryny,
 - 3 szklanki mąki,
 - szklanka ciepłej wody,
 - 3 łyżki ciepłego stopionego masła,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
 - Na patelni na oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę.
 - Tofu przełóż do miski i rozdrobnij je widelcem. Dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę i cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
 - Zagnieć ciasto na pierogi - na stolnicę wysyp mąkę.
 - W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z roztopionym masłem (jeśli chcesz, by pierogi były wegańskie, masło zastąp olejem roślinnym).
 - Wyrób elastyczne ciasto i zawiń w folię. Odstaw na 15 minut.
 - Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wytnij kółka.
 - Na środku ułóż farsz i zlepiaj pierogi.
 - Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
 - Pierogi z tofu podawaj okraszone cebulką.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na sałatkę z tofu
Składniki:
- 100 g tofu,
 - 1 awokado,
 - 1/2 ogórka,
 - 100 g kaszy bulgur,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - 1 mała marchewka,
 - garść mieszanki sałat,
 - garść ulubionych kiełek,
 - sok z 1 cytryny,
 - kilka ziarenek kolendry,
 - 2 łyżki oleju sezamowego,
 - 5 łyżek sosu sojowego,
 - 1 łyżka miodu,
 - sezam do podania,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
 - Tofu odciśnij, pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i miodu. Odstaw na 10 minut i podsmaż na oleju sezamowym na patelni.
 - W miseczce wymieszaj sok z 1/2 cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i roztłuczone w moździerzu ziarna kolendry.
 - W misce ułóż sałatę, pomidorki przekrojone na pół, plasterki ogórka, awokado pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny (aby nie ściemniało), tofu, ugotowaną kaszę i startą marchewkę.
 - Na środku ułóż kiełki i całość posyp sezamem.
 - Sałatkę z tofu polej wcześniej przygotowanym sosem.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na szaszłyk z tofu
Składniki:
- 300 g tofu,
 - garść pomidorków koktajlowych,
 - 1 batat,
 - kilka pieczarek,
 - 1 cebula,
 - 50 ml sosu teriyaki,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 8 łyżek oleju roślinnego,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Tofu odciśnij, pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie teriyaki wymieszanym z miodem.
 - Batata obierz i pokrój w kostkę, pieczarki umyj i przekrój na pół (te mniejsze niech pozostaną w całości), cebulę podziel na grubsze pióra. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj olej, sól, pieprz i paprykę.
 - Na patyczek szaszłykowy nadziewaj po kolei batata, pomidorka, tofu, kawałek cebuli i pieczarkę.
 - Szaszłyki kładź na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smaż po 3 minuty z każdej strony, aż warzywa i tofu będą rumiane.
 - Szaszłyki z tofu podawaj z pieczonymi ziemniakami albo pieczywem i sałatką.
 

fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z tofu:

