Reklama

Jeśli organizujesz imprezę sylwestrową u siebie w domu albo obiecałaś, że przygotujesz coś pysznego na spotkanie w domu znajomych, przygotuj nie tylko słone, ale i słodkie przekąski. Sprawdzą się przede wszystkim niewielkie tarteletki, muffinki oraz bułeczki, które można szybko chwycić podczas rozmów czy zabawy. Poznaj nasze pomysły na szybkie desery na sylwestra.

Reklama

Spis treści:

  1. Bułeczki cynamonowe
  2. Muffinki czekoladowe
  3. Deser na sylwestra w pucharku
  4. Chlebek cytrynowy
  5. Tarteletki z kremem orzechowym

Desery na sylwestra: cinnamon rolls

Skandynawskie bułeczki z cynamonem to idealna przekąska na imprezę. Są miękkie, puszyste, a oblane lukrem smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
  • 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • jajko + 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • cynamon,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Składniki na lukier:

  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkrusz (lub wsyp, jeśli używasz suszonych) do ciepłego mleka i delikatnie zamieszaj. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj 50 g cukru oraz sól. Wymieszaj i zrób niewielkie wgłębienie w środku.
  3. Wlej do niego rozczyn drożdżowy, wymieszaj. Dodaj jajko razem z żółtkami, połowę masła i zagnieć miękkie ciasto. Pozostaw je w misce przykrytej ściereczką na ok. 1.5 godziny - niech wyrośnie.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i podziel na dwa długie prostokąty. Każdy z nich posmaruj miękkim masłem i posyp mieszanką cynamonu oraz cukru. Opcjonalnie możesz dodać także ekstrakt waniliowy.
  5. Tak przygotowane ciasto zwiń w rulon i podziel na grube plastry. Ułóż je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i przykryj ściereczką. Pozostaw jeszcze na ok. 45 minut, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut.
  6. Po upieczeniu wystudź i polej lukrem (aby go przygotować, wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym).
Desery na sylwestra bułeczki cynamonowe

fot. Desery na sylwestra: bułeczki cynamonowe/Adobe Stock, Brent Hofacker

Desery na sylwestra: muffinki czekoladowe

Muffinki to świetny pomysł na deser na sylwestra. Sprawdzają się idealnie w zasadzie na każdej imprezie. Pyszne, intensywne w smaku i udekorowane wedle uznania - to prawdziwy przepis na udaną zabawę.

Składniki:

  • 150 g rozpuszczonego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 150 g czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej),
  • 30 g kakao,
  • 180 g cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w kąpieli wodnej i ostudź. Czekoladę pokrój w drobne kawałki, a wszystkie suche składniki przesiej do miski i wymieszaj.
  2. W osobnej misce zmiksuj jajka z mlekiem, aby powstała puszysta, rzadka masa. Dodaj ją do suchych składników i delikatnie wymieszaj. Dodaj ostudzone masło oraz kawałki czekolady. Całość lekko przemieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Ciasto będzie lekko grudkowate. Wyłóż je do papilotek lub silikonowych form na muffinki i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.
  4. Udekoruj wedle uznania albo pozostaw bez ozdabiania.
Desery na sylwestra muffinki

fot. Desery na sylwestra: muffinki czekoladowe/Adobe Stock, zadorozhna

Deser na sylwestra w pucharku

Desery w pucharkach i szklankach to kolejne dobre rozwiązanie na sylwestrową imprezę. Są szybkie w przygotowaniu, lekkie i aromatyczne. Możesz dodać do nich owoce, kawałki czekolady albo bakalie. W każdej wersji deser ten będzie wyglądał i smakował doskonale.

Składniki:

  • granola (po 2 łyżki na pucharek),
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 200 g mrożonych malin lub dowolnych owoców,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Na dno każdego pucharka wyłóż warstwę granoli. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem.
  2. 3/4 malin zmiksuj na w miarę gładką masę.
  3. Na warstwę granoli wyłóż część jogurtu, następnie warstwę musu malinowego, ponownie jogurt, a na wierzchu całe maliny (świeże lub rozmrożone).
  4. Możesz użyć także jabłek, gruszek albo bananów, jeśli chcesz, aby owoce nie były rozmrożone.
Desery na sylwestra w pucharku

fot. Deser na sylwestra w pucharku/Adobe Stock, annapustynnikova

Desery na sylwestra: chlebek cytrynowy

Możesz także przygotować coś większego na sylwestra. Idealnie sprawdzi się chlebek cytrynowy, który można podzielić na kawałki i zjeść z dżemem, masłem orzechowym albo musem owocowym.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 120 g masła,
  • 3 jajka,
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na bardzo puszystą masę.
  2. Dodaj sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuj.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę i dobrze wymieszaj. Następnie przełóż całość do miski z masą jajeczną.
  4. Dodaj wystudzone masło i całość lekko zmiksuj. Dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i przelej masę do keksówki.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Gotowy chlebek polej lukrem albo roztopioną czekoladą.
Desery na sylwestra chlebek cytrynowy

fot. Desery na sylwestra: chlebek cytrynowy/Adobe Stock, Nata Bene

Deser na sylwestra: tarteletki z kremem orzechowym

Mini tarty to świetna przekąska podczas zabawy sylwestrowej. Dodatek kremu orzechowego sprawia, że idealnie pasują zarówno do kawy, jak i imprezowych napojów wyskokowych. Możesz także przygotować ciastka z kremem orzechowym.

Składniki na tarteletki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka zimnej wody,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 300 ml mleka.

Składniki na krem orzechowy:

  • 2 szklanki orzechów włoskich (łuskanych),
  • 250 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj zimne masło, wodę oraz żółtka.
  2. Z pozostałych białek możesz przygotować pyszne beziki z watą cukrową.
  3. Składniki posiekaj, a następnie szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. W tym czasie przygotuj krem budyniowy. Odlej pół szklanki mleka i rozpuść w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj.
  5. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony proszek, zmniejsz ogień i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do wystudzenia.
  6. Wychłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do foremek na muffinki. Nakłuj dna widelcem albo obciąż specjalnymi kulkami ceramicznymi.
  7. Tak przygotowane tarteletki włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut, aż będą rumiane.
  8. Wystudź je, a następnie wypełnij kremem budyniowym. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tarteletki do lodówki.
  9. Przygotuj krem orzechowy. Orzechy zmiel w malakserze i zaje gorącym mlekiem na ok. pół godziny.
  10. Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj wystudzone, napęczniałe orzechy z mlekiem. Dokładnie zmiksuj całość na gładki, aksamitny krem.
  11. Przełóż go do rękawa cukierniczego lub woreczka z wyciętym rogiem, a następnie udekoruj tarteletki. Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
fot. Desery na sylwestra/Adobe Stock, shaiith
Reklama

Zobacz także inne pomysły na pyszne desery imprezowe:

Reklama
Reklama
Reklama