Reklama

Przepisy na nalewki zazwyczaj wyglądają podobnie - owoce zalewa się alkoholem, po jakimś czasie nalew łączy się z syropem cukrowym, przelewa do mniejszych butelek i odstawia do leżakowania.

Reklama

Domowe nalewki to świetny i sprawdzony pomysł na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Nie są one typowym napojem alkoholowym - zazwyczaj nie bywają serwowane na imprezach - spożywa się je głównie ze względów zdrowotnych.

Proces powstawania nalewek jest zawsze czasochłonny. Przygotowany przysmak musi „odleżeć", aby w pełni rozwinął się jego smak i zapach. Nalewki przyrządza się przede wszystkim z owoców - truskawek, wiśni, malin, aronii, gruszek czy pigwy, ale można je również przygotować z ziół - szałwii, mięty, bazylii czy oregano. Sprawdź naszych 35 przepisów na domowe nalewki!

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę wiśniową
  2. Przepis na nalewkę ziołową
  3. Przepis na nalewkę z gruszek

Przepis na nalewkę wiśniową

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 700 g cukru,
  • 1 l spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj.
  2. Owoce przełóż do dużego słoja i zalej połową spirytusu.
  3. Wstrząśnij całością i szczelnie zamknij. Odstaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce na około 5 tygodni. Pamiętaj, by od czasu do czasu potrząsnąć słojem.
  4. Nalew przelej do mniejszego słoja, a wiśnie zalej drugą porcją spirytusu i zasyp cukrem. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 7 dni, aż cukier się rozpuści.
  5. Nalew połącz z syropem cukrowym i przelej do butelek. Nalewkę z wiśni odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę ziołową

Składniki:

  • 10 liści mięty,
  • 5 liści bazylii,
  • 10 liści szałwii,
  • 10 gałązek melisa,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 1 l wódki,
  • 200 ml wody,
  • szklanka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj zioła i porwij je na mniejsze kawałki, aby uwolnić ich aromat.
  2. Przełóż zioła do słoika i zalej wódką. Zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie zlej nalew do innego słoika, a zioła zalej wystudzonym syropem przygotowanym z wody i miodu. Odstaw na 7-10 dni.
  4. Nalew połącz z syropem, zakręć i odstaw na minimum 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
  5. Nalewkę ziołową przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • laska wanilii,
  • 7-8 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, usuń z nich szypułki i ogonki. Nie obieraj ich!
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i razem z pestkami przełóż do dużego słoja.
  3. Dodaj laskę wanilii i goździki i zalej całość spirytusem. Odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce na około 2-3 miesiące.
  4. Po tym czasie zlej spirytus, a owoce zasyp cukrem i co jakiś czas potrząsaj słojem.
  5. Po około 7 dniach, gdy cały cukier już się rozpuści, zlej powstały syrop i wymieszaj z częścią z alkoholem i zostaw na 2-3 dni.
  6. Nalewkę z gruszek przefiltruj i rozlej do mniejszych butelek.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama