Przepisy na nalewki - 35 sprawdzonych przepisów na domowe trunki
Przepisy na nalewki nie są trudne, ale dość pracochłonne. Podstawą są odpowiednio dobrane proporcje składników i jakość owoców - powinny być jędrne, o pięknym kolorycie.

Przepisy na nalewki zazwyczaj wyglądają podobnie - owoce zalewa się alkoholem, po jakimś czasie nalew łączy się z syropem cukrowym, przelewa do mniejszych butelek i odstawia do leżakowania.
Domowe nalewki to świetny i sprawdzony pomysł na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Nie są one typowym napojem alkoholowym - zazwyczaj nie bywają serwowane na imprezach - spożywa się je głównie ze względów zdrowotnych.
Proces powstawania nalewek jest zawsze czasochłonny. Przygotowany przysmak musi „odleżeć", aby w pełni rozwinął się jego smak i zapach. Nalewki przyrządza się przede wszystkim z owoców - truskawek, wiśni, malin, aronii, gruszek czy pigwy, ale można je również przygotować z ziół - szałwii, mięty, bazylii czy oregano. Sprawdź naszych 35 przepisów na domowe nalewki!
Spis treści:
Przepis na nalewkę wiśniową
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 700 g cukru,
- 1 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i wydryluj.
- Owoce przełóż do dużego słoja i zalej połową spirytusu.
- Wstrząśnij całością i szczelnie zamknij. Odstaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce na około 5 tygodni. Pamiętaj, by od czasu do czasu potrząsnąć słojem.
- Nalew przelej do mniejszego słoja, a wiśnie zalej drugą porcją spirytusu i zasyp cukrem. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 7 dni, aż cukier się rozpuści.
- Nalew połącz z syropem cukrowym i przelej do butelek. Nalewkę z wiśni odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.

Przepis na nalewkę ziołową
Składniki:
- 10 liści mięty,
- 5 liści bazylii,
- 10 liści szałwii,
- 10 gałązek melisa,
- 3 gałązki tymianku,
- 1 l wódki,
- 200 ml wody,
- szklanka miodu.
Sposób przygotowania:
- Umyj zioła i porwij je na mniejsze kawałki, aby uwolnić ich aromat.
- Przełóż zioła do słoika i zalej wódką. Zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie zlej nalew do innego słoika, a zioła zalej wystudzonym syropem przygotowanym z wody i miodu. Odstaw na 7-10 dni.
- Nalew połącz z syropem, zakręć i odstaw na minimum 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Nalewkę ziołową przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.

Przepis na nalewkę z gruszek
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 1 l spirytusu,
- 500 g cukru,
- laska wanilii,
- 7-8 goździków.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, usuń z nich szypułki i ogonki. Nie obieraj ich!
- Pokrój na mniejsze kawałki i razem z pestkami przełóż do dużego słoja.
- Dodaj laskę wanilii i goździki i zalej całość spirytusem. Odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce na około 2-3 miesiące.
- Po tym czasie zlej spirytus, a owoce zasyp cukrem i co jakiś czas potrząsaj słojem.
- Po około 7 dniach, gdy cały cukier już się rozpuści, zlej powstały syrop i wymieszaj z częścią z alkoholem i zostaw na 2-3 dni.
- Nalewkę z gruszek przefiltruj i rozlej do mniejszych butelek.

Więcej przepisów na nalewki: