Orzeźwiające drinki z aperolem to nie tylko słynny Spritz. Zobacz 4 najlepsze przepisy
Aperol to bardzo popularna baza alkoholowa do drinków. Jeśli do tej pory znałaś tylko klasyczny Aperol Spritz, musisz poznać te oryginalne przepisy. Do ich przygotowania będziesz potrzebować owocowych likierów, listków mięty, a także syropu cukrowego. Zobacz, jak zrobić orzeźwiające drinki z aperolem.

Jeśli aperol drink, to tylko w wersji z prosecco? Niekoniecznie. Okazuje się, że ten ziołowy, słodko-gorzki alkohol idealnie sprawdza się także jako baza do wielu innych drinków. Możesz przygotować egzotyczną wersję mojito, połączyć aperol z syropem cukrowym albo sokiem z grejpfruta.
Spis treści:
Drink z aperolem i prosecco: Aperol Spritz
Aperol spritz to najpopularniejsza opcja, jeśli chodzi o drinki z aperolem. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu i trafia w większość gustów. Jego słodko-gorzki smak pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych przekąsek.
Składniki:
- 75 ml prosecco,
- 50 ml aperolu,
- 25 ml wody gazowanej,
- kostki lodu,
- kawałki pomarańczy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do kieliszka wrzuć kostki lodu w całości. Dodaj prosseco i aperol.
- Następnie dodaj wodę gazowaną. Nie mieszaj.
- Udekoruj plastrami pomarańczy.

Tropical Aperol Drink
Ten drink z aperolem może nieco przypominać mojito. Ma miętowy, orzeźwiający posmak, a jednocześnie zachowuje swoją słodko-gorzką nutę.
Składniki:
- 40 ml rumu,
- 20 ml aperolu,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 20 ml soku z limonki,
- woda gazowana,
- kostki lodu,
- listki mięty + kilka do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mięte oraz sok z limonki utrzyj w szklance (najlepiej przy pomocy muddlera).
- Dodaj pozostałe składniki (kolejność jest dowolna). Wsyp pokruszone kostki lodu i całość wymieszaj.
- Udekoruj listkami mięty i kawałkami limonki.

Cotogna Aperol Drink
Oryginalna wersja Cotogna's Aperol Fizz ma w swoim składzie białka jajek. W tej wersji jest to połączenie aperolu z syropem cukrowym i cytrusami. To lekka i orzeźwiająca propozycja, którą najlepiej serwować w kieliszku do martini.
Składniki:
- 60 ml aperolu,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 30 ml soku z cytryny,
- 60 ml mocno gazowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do shakera i dobrze wymieszaj.
- Następnie przelej do kieliszka.
- Udekoruj świeżą oliwką albo plasterkiem cytryny.
- Możesz także dodać pokruszone kostki lodu.

Drinki z aperolem: Grapefruit Wild
Drinki z aperolem uwielbiają towarzystwo gorzkich, cierpkich smaków. Dlatego warto sięgnąć po sok lub wódkę z grejpfruta i uzupełnić całość odrobiną słodyczy.
Składniki:
- 30 ml aperolu,
- 50 ml wódki grejpfrutowej,
- 20 ml syropu cukrowego,
- 40 ml soku z grejpfruta,
- 60 ml wody gazowanej,
- pokruszone kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Na dnie szklanki umieść pokruszone kostki lodu i zalej sokiem.
- Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
- Udekoruj plastrami grejpfruta.

Zobacz także inne pomysły na lekkie drinki: