Reklama

Karnawał to pora zabawy do białego rana, niezapomnianych imprez, a także... pysznego jedzenia. W tym okresie królują pączki i tradycyjne faworki (inaczej nazywane też chrustami), a także imprezowe sałatki, przekąski, wspaniałe desery i pikantne dania obiadowe.

Reklama

By zachwycić podniebienia gości i domowników, nie musisz godzinami stać w kuchni. Te smaczne przekąski na karnawał robi się naprawdę szybko i łatwo.

Karnawałowe przekąski: hiszpańskie churros

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego. Są naprawde pyszne i bardzo proste do zrobienia. Do wyciskania ciasta parzonego przyda się rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 190 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj szczyptę soli.
  2. Do gorącego mleka wsyp mąkę, zmniejsz płomień i ucieraj łyżką, aż powstanie masa, która zacznie odchodzić od ścianek.
  3. Garnek zestaw z ognia, ostudź masę.
  4. Do ostudzonej masy wbijaj kolejno jajka, ubijając mikserem.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  6. W dużym garnku rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciskaj porcje ciasta o długości ok. 10 cm.
  7. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Wyłów, odsącz na ręczniku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock

Karnawałowe przekąski: koperty z ciasta francuskiego

Koperty z farszem wytrawnym lub słodkim to przepisy na karnawał, które cieszą się ogromną popularnością. Gotowe ciasto francuskie wystarczy nadziać, posmarować jajkiem oraz upiec.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół żółtej papryki,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • kilka pieczarek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół cukinii,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • sezam,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, obsmaż na oleju.
  2. Cukinię pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, smaż, aż zrobi się miękka.
  3. Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do kurczaka i cukinii, smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm.
  5. Na każdy kwadrat wyłóż farsz, na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę i pomidorki.
  6. Końce ciasta zawiń do góry (możesz je skleić naprzemiennie). Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
  7. Koperty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia).
fot. Adobe Stock

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 12.01.2015.

Reklama

Zobacz sprawdzone przepisy na karnawałowe przekąski:

Reklama
Reklama
Reklama