Karnawałowe przekąski - 64 przepisy na karnawał
Karnawałowe przekąski to nie tylko pączki i faworki. Wiele z nich przygotujesz z gotowego ciasta francuskiego. Popularnością cieszą się takie przepisy na karnawał jak koperty z warzywami, hiszpańskie churros i pączki wiedeńskie.

Karnawał to pora zabawy do białego rana, niezapomnianych imprez, a także... pysznego jedzenia. W tym okresie królują pączki i tradycyjne faworki (inaczej nazywane też chrustami), a także imprezowe sałatki, przekąski, wspaniałe desery i pikantne dania obiadowe.
By zachwycić podniebienia gości i domowników, nie musisz godzinami stać w kuchni. Te smaczne przekąski na karnawał robi się naprawdę szybko i łatwo.
Karnawałowe przekąski: hiszpańskie churros
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego. Są naprawde pyszne i bardzo proste do zrobienia. Do wyciskania ciasta parzonego przyda się rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
 - 190 g mąki,
 - 50 g masła,
 - 4 jaja,
 - 2 łyżki cukru,
 - 1 łyżka cukru wanilinowego,
 - szczypta soli,
 - olej do smażenia.
 
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj szczyptę soli.
 - Do gorącego mleka wsyp mąkę, zmniejsz płomień i ucieraj łyżką, aż powstanie masa, która zacznie odchodzić od ścianek.
 - Garnek zestaw z ognia, ostudź masę.
 - Do ostudzonej masy wbijaj kolejno jajka, ubijając mikserem.
 - Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
 - W dużym garnku rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciskaj porcje ciasta o długości ok. 10 cm.
 - Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Wyłów, odsącz na ręczniku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.
 

Karnawałowe przekąski: koperty z ciasta francuskiego
Koperty z farszem wytrawnym lub słodkim to przepisy na karnawał, które cieszą się ogromną popularnością. Gotowe ciasto francuskie wystarczy nadziać, posmarować jajkiem oraz upiec.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
 - pół żółtej papryki,
 - 1 pierś z kurczaka,
 - kilka pieczarek,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - pół cukinii,
 - jajko,
 - sól, pieprz,
 - sezam,
 - 3 łyżki oleju.
 
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, obsmaż na oleju.
 - Cukinię pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, smaż, aż zrobi się miękka.
 - Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do kurczaka i cukinii, smaż jeszcze przez kilka minut.
 - Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm.
 - Na każdy kwadrat wyłóż farsz, na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę i pomidorki.
 - Końce ciasta zawiń do góry (możesz je skleić naprzemiennie). Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
 - Koperty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia).
 

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 12.01.2015.
Zobacz sprawdzone przepisy na karnawałowe przekąski:

