Najpyszniejsze przepisy z pietruszką w roli głównej - wypróbuj je wszystkie
Pietruszka to nie tylko przyprawa do rosołu, ale także pyszny sposób na przygotowanie aromatycznych dań. Możesz wykorzystać zarówno natkę, jak i korzeń. Przygotujesz z nich jesienną, rozgrzewającą zupę, zielony koktajl, a nawet pesto. Zobacz nasze propozycje na idealne pietruszkowe przepisy.

Pietruszka to nie tylko warzywo, które możemy wykorzystać do przygotowania bulionu czy sałatki. To także popularna i kochana na całym wiecie przyprawa, dzięki której dania zyskują wspaniały smak. Jeśli też uwielbiasz smak natki i korzenia pietruszki, zobacz, jak je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Spis treści:
	Pietruszka: przepis na pesto
Pesto z pietruszki to alternatywa dla klasycznego pesto bazyliowego. Ma zupełnie inny smak, ale pasuje do wielu dań makaronowych. Sprawdza się także jako dodatek do kanapek czy kotletów.
Składniki:
- duży pęczek natki pietruszki,
 - oliwa z oliwek,
 - ząbek czosnku,
 - garść orzechów i pestek,
 - opcjonalnie 2 łyżki startego twardego sera (parmezanu lub grana padano).
 
Sposób przygotowania:
- W misie blendera umieść umytą i posiekaną pietruszkę. Czosnek przeciśnij przez praskę albo zmiel w moździerzu. Dodaj do miski z pietruszką i zasyp szczyptą soli.
 - Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie zmiel całość blenderem do konsystencji gęstej pasty. Jeśli będzie za gęsta, możesz dodać jeszcze łyżkę lub dwie oliwy.
 - Gotowe pesto z pietruszki dopraw do smaku, dodaj posiekane orzechy i pestki, a następnie wymieszaj z odrobiną sera.
 

fot. Pietruszka: przepisy (tu: pesto)/Adobe Stock, fascinadora
	Pietruszka: przepis na zupę-krem
Zarówno korzeń pietruszki, jak i natkę, możesz wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy, która ma niepowtarzalny smak.
Składniki:
- ok. 450 g korzenia pietruszki (waga przed obraniem),
 - 800 g ziemniaków,
 - 2 duże cebule lub 3 średnie,
 - łyżka masła,
 - kilka listków laurowych,
 - kilka kulek ziela angielskiego,
 - sól i pieprz,
 - pół łyżeczki kurkumy,
 - łyżka majeranku,
 - natka pietruszki do dekoracji.
 
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na odrobinie masła, tak aby zmiękła i lekko się skarmelizowała. Pamiętaj, aby jej nie przypalić, bo wtedy zupa może być gorzka.
 - Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z pietruszką i podsmażoną cebulą. Zalej wodą (ok. 2 cm powyżej powierzchni warzyw), dodaj ziele angielskie i listki laurowe, a następnie zagotuj.
 - Kiedy warzywa zmiękną, wyłów przyprawy, zupę lekko przestudź, a następnie zmiksuj na gładko.
 - Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a dla koloru dodaj do zupy pietruszkowej odrobinę kurkumy. Zamieszaj lub jeszcze raz zblenduj.
 

fot. Pietruszka: przepisy (tu: zupa-krem)/Adobe Stock, SerPhoto
	Pietruszka: przepis na sos do kotletów lub placków
Aromatyczny, zielony sos pietruszkowy to doskonały dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Świetnie pasuje do kotletów mielonych albo jaglanych placuszków.
Składniki:
- garść natki pietruszki,
 - średnia cebula,
 - łyżka masła,
 - sól i pieprz,
 - 100 ml śmietanki 30%.
 
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę umyj, osusz lekko i posiekaj na drobno. Łyżkę odłóż do dekoracji, a resztę wrzuć do misy blendera. Dodaj śmietankę oraz przyprawy.
 - Cebulę lekko zeszklij na maśle, a następnie dodaj do misy. Zblenduj całość na gładką masę. Udekoruj natką pietruszki.
 - Podawaj z prażonymi ziarnami słonecznika.
 

fot. Pietruszka: przepisy (tu: sos z natki)/Adobe Stock, nblxer
	Pietruszka: przepis na pastę kanapkową z korzenia pietruszki
Pasta kanapkowa z korzeniowych warzyw to świetna alternatywa dla klasycznych serków białych czy sklepowych past.
Składniki:
- 400 g korzenia pietruszki,
 - 500 ml mleka lub napoju roślinnego,
 - 3 łyżki oleju rzepakowego,
 - średnia cebula,
 - łyżka rozmarynu,
 - łyżka tymianku,
 - sól i pieprz,
 - garść posiekanych orzechów i pestek.
 
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut, pilnując, aby mleko nie wykipiało.
 - Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na maśle, uważając, aby się nie przypaliła. Odłóż do wystudzenia.
 - Ugotowaną pietruszkę wyjmij z garnka i przełóż do misy blendera. Dodaj olej rzepakowy, przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
 - Na koniec dodaj posiekane orzechy i pestki. Całość wymieszaj i przełóż do słoika. Podawaj z ulubionymi warzywami, kiełkami i przyprawami.
 

fot. Pietruszka: przepisy (tu: pasta kanapkowa)/Adobe Stock, Alena Kos
Zobacz także inne przepisy z wykorzystaniem pietruszki:

