Reklama

Spaghetti wbrew powszechnemu przeświadczeniu wcale nie jest nazwą potrawy, a nazwą podłużnego makaronu. Przyjęło się jednak, że nazywa się tak najpopularniejsze w Polsce danie - spaghetti po bolońsku, czyli makaron z sosem mięsno-pomidorowym.

Reklama

Przepis na spaghetti bolognese

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej,
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę,
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 0,5 łyżeczki bazylii,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodaj czosnek i chwilę razem podsmażaj.
  2. Dodaj na patelnię mięso wołowe. Smaż tak długo, aż stanie się brązowe.
  3. Zalej mięso pomidorami i passatą, dodaj wszystkie przyprawy oraz marchewkę. Duś przez 10-15 minut, by dokładnie przegryzły się smaki.
  4. Spaghetti ugotuj al dente - będziesz je podgrzewać później w sosie i w przeciwnym razie może się rozgotować.
  5. Dodaj ugotowany makaron do sosu i chwilę podgrzewaj, ciągle mieszając. Jeśli spaghetti będzie zbyt suche, dodaj trochę wody po gotowaniu makaronu.
  6. Podawaj ze świeżą bazylią oraz startym parmezanem. Smacznego!

Spaghetti nadaje się też do wielu innych sosów. Spróbuj zrobić je w wersji aglio e olio, z warzywami lub zrób drugie najsłynniejsze włoskie danie - makaron carbonara.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z użyciem spaghetti:

Reklama
Reklama
Reklama