Reklama

Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych dań podawanych na świątecznym stole. Niektórzy kupują gotową w sklepie, a inni szykują ją od podstaw w domu – z jednej i drugiej możesz jednak wyczarować mnóstwo pysznych dań, które podasz podczas wielkanocnego śniadania.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na białą kiełbasę wielkanocną gotowaną
  2. Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
  3. Jak podać białą kiełbasę?

Przepis na białą kiełbasę wielkanocną gotowaną

Idealna gotowana biała kiełbasa to taka, która jest soczysta i tłusta w środku. W takiej wersji świetnie sprawdza się do wielkanocnego żurku albo barszczu białego.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 500 g surowej szynki wieprzowej,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 500 ml wody,
  • sol i pieprz,
  • opakowanie majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę zmiel na średnich oczkach, a szynkę pokrój w drobną kostkę. Połącz oba rodzaje mięsa.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy razem z przyprawami. Wymieszaj.
  3. Dolej wodę i wyrób rękami masę, aż będzie kleista.
  4. Gotową masę wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W tym czasie przygotuj jelita wieprzowe, mocząc je w ciepłej wodzie.
  6. Nadziej jelita i ugotuj gotową kiełbasę w wodzie lub warzywnym wywarze.
fot. Przepis na białą kiełbasę wielkanocną/Adobe Stock, weyo

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

Po przygotowaniu kiełbasy możesz ją także upiec w piekarniku. Wykorzystaj do tego brytfankę lub duże naczynie żaroodporne. Wielkanocną kiełbasę upiecz z aromatycznymi dodatkami i wykorzystaj do żurku albo jedzenia tak po prostu.

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy (surowej),
  • duża cebula,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • łyżka cukru,
  • 40 g masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na niewielkiej patelni. Dodaj cukier, aby cebula się skarmelizowała.
  2. Kiełbasę włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko masłem. Pozostałą jego ilość rozpuść i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  3. Skarmelizowaną cebulę dodaj do naczynia, posyp całość przyprawami i zalej roztopionym masłem.
  4. Tak przygotowaną kiełbasę wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż się zarumieni.
fot. Pieczona biała kiełbasa/Adobe Stock, Dar1930

Jak podać białą kiełbasę?

Ten mięsny przysmak najczęściej dodajemy do białego barszczu lub żurku – dodaje im dodatkowego wymiaru i prawdziwej głębi, dzięki którym te zupy smakują tego dnia aż tak wyjątkowo. Potnij ją w plastry i dorzuć do żurku. Nie zapomnij, by podać razem z nią pokrojonego jajka na twardo. Sprawdź też koniecznie nasz przepis na zakwas do żurku.

Tę kiełbasę często podaje się również po ugotowaniu. Pamiętaj, by wcześniej nakłuć ją widelcem – wtedy nie popęka podczas gotowania. Do wody zaś koniecznie dodaj łyżkę suszonego majeranku.

Biała kiełbasa doskonale też smakuje z wersji z piekarnika. Zwiń ją w spiralę i obłóż pokrojoną w pióra i uduszoną cebulką. Włóż do piekarnika na około 30 minut i... gotowe! Pyszne danie na Wielkanoc gotowe. Nie można też zapomnieć o najprostszej wersji białej kiełbasy – smażonej na patelni. Ślicznie zrumieniona będzie doskonale smakować z chrzanem.

Jak jeszcze możesz podać kiełbaski? Wśród naszych przepisów znajdziesz przepis na kiełbasę pieczoną w cieście francuskim, w sosie i wiele, wiele innych. Dowiesz się również, jak przygotować ją samemu w domu. Wbrew pozorom, to nie takie trudne! Będziesz jednak potrzebować do tego maszynki do mielenia mięsa i naprawdę dużo wolnego czasu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.04.2020.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na białą kiełbasę:

Reklama
Reklama
Reklama