Przystawki na Wielkanoc - ponad 30 przepisów na wielkanocne przekąski
Przystawki na Wielkanoc warto przygotowywać nie tylko z jajek i pieczonych mięs czy ryb, ale również nowalijek, których w tym okresie mamy już pod dostatkiem.

Wśród przystawek na Wielkanoc królują sałatki śledziowe, faszerowane najrozmaitszymi farszami jajka, pieczona biała kiełbasa, roladki z szynki i pieczone mięsa.
Nie kwestionując założeń kulinarnych tradycji, warto czasem wprowadzić powiew świeżości na wielkanocne stoły. Wielkanocne przekąski, jakie proponujemy, z pewnością ożywią tradycyjny zestaw dań - świeże nowalijki - ogórki, rzodkiewki, różne rodzaje sałat, koperek czy szczypiorek to przecież coś, na co czekamy cały rok!
Spis treści:
	Przepis na jajka faszerowane szprotkami
Składniki:
- 10 jajek,
 - 100 g szprotek
 - 1 łyżka majonezu,
 - 1 łyżka musztardy,
 - 3 korniszony,
 - szczypior,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i przekrój na pół.
 - Za pomocą łyżeczki z każdej połówki wydrąż żółtko.
 - Szprotki rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtka, majonez, musztardę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Całość solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
 - Białka jajek napełnij farszem.
 - Faszerowane jajka podawaj udekorowane szczypiorkiem.
 
	Przepis na sałatkę ziemniaczaną 
Składniki:
- 200 g śledzi,
 - 500 g ziemniaków,
 - 1 czerwona cebula,
 - garść rukoli,
 - 2 łyżki musztardy francuskiej,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 6 łyżek oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój w grubszą kostkę.
 - W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny i musztardę.
 - Na półmisek wyłóż ziemniaki, dodaj pokrojone śledzie, cebulę pokrojoną w piórka i rukolę.
 - Sałatkę wielkanocną polej wcześniej przygotowanym sosem.
 

	Przepis na śledzie w majeranku i czosnku
Składniki:
- 500 g matiasów,
 - 2 łyżeczki suszonego majeranku,
 - 6 ząbków czosnku,
 - 100 ml oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Śledzie wypłucz w zimnej wodzie i pokrój na 3 cm kawałki.
 - Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z majerankiem wymieszaj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
 - W misce układaj warstwowo śledzie i co jakiś czas polewaj przygotowaną czosnkową oliwą.
 - Odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
 
	Przepis na roladki z szynki
Składniki:
- 20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
 - 2 cukinie,
 - 150 g twarogu,
 - 100 g śmietany 12%,
 - pęczek rzodkiewki,
 - pęczek szczypiorku,
 - pęczek koperku,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinie pokrój na podłużne plastry i wrzuć na osolony wrzątek na minutę. Wyjmij łyżką cedzakową, zahartuj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
 - Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę, starte na tarce rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
 - Na każdym plasterku cukinii układaj plaster szynki i łyżkę farszu. Zawiń całość w zgrabny rulon.
 - Roladki z szynki podawaj ze świeżym koperkiem.
 

fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na przystawki na Wielkanoc:

