Reklama

Wśród przystawek na Wielkanoc królują sałatki śledziowe, faszerowane najrozmaitszymi farszami jajka, pieczona biała kiełbasa, roladki z szynki i pieczone mięsa.

Reklama

Nie kwestionując założeń kulinarnych tradycji, warto czasem wprowadzić powiew świeżości na wielkanocne stoły. Wielkanocne przekąski, jakie proponujemy, z pewnością ożywią tradycyjny zestaw dań - świeże nowalijki - ogórki, rzodkiewki, różne rodzaje sałat, koperek czy szczypiorek to przecież coś, na co czekamy cały rok!

Spis treści:

  1. Jajka faszerowane szprotkami
  2. Sałatka ziemniaczana ze śledziem
  3. Śledzie w majeranku
  4. Roladki z szynki

Przepis na jajka faszerowane szprotkami

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 100 g szprotek
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 korniszony,
  • szczypior,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i przekrój na pół.
  2. Za pomocą łyżeczki z każdej połówki wydrąż żółtko.
  3. Szprotki rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtka, majonez, musztardę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Całość solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
  4. Białka jajek napełnij farszem.
  5. Faszerowane jajka podawaj udekorowane szczypiorkiem.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 200 g śledzi,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój w grubszą kostkę.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny i musztardę.
  3. Na półmisek wyłóż ziemniaki, dodaj pokrojone śledzie, cebulę pokrojoną w piórka i rukolę.
  4. Sałatkę wielkanocną polej wcześniej przygotowanym sosem.
fot. Adobe Stock

Przepis na śledzie w majeranku i czosnku

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wypłucz w zimnej wodzie i pokrój na 3 cm kawałki.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z majerankiem wymieszaj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W misce układaj warstwowo śledzie i co jakiś czas polewaj przygotowaną czosnkową oliwą.
  4. Odstaw na 3-4 godziny do lodówki.

Przepis na roladki z szynki

Składniki:

  • 20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 cukinie,
  • 150 g twarogu,
  • 100 g śmietany 12%,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie pokrój na podłużne plastry i wrzuć na osolony wrzątek na minutę. Wyjmij łyżką cedzakową, zahartuj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę, starte na tarce rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdym plasterku cukinii układaj plaster szynki i łyżkę farszu. Zawiń całość w zgrabny rulon.
  4. Roladki z szynki podawaj ze świeżym koperkiem.
roladki na wielkanoc z szynki

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na przystawki na Wielkanoc:

Reklama
Reklama
Reklama